Свързани новини

05.09.2013 10:22

Световните лидери решават за Сирия

Видян 1300 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес и утре се събират световните лидери, за да решат дали да има евентуален военен удар срещу Сирия. Повечето от тях вече пристигнаха в Русия за срещата на Г-20 в Санкт Петербург. Среща на четири очи по темата ще имат президентите на Съединените щати и Франция - Барак Обама и Франсоа Оланд. Късно снощи пък американската комисията за външни работи към Сената одобри проекторезолюцията за удар срещу режима на Башар Асад. Очаква се документът да бъде разгледан от Сената до края на седмицата. Британският премиер Дейвид Камерън призова Вашингтон да бомбардира сирийския режим като подчерта, че има риск от "Армагедон" за цивилното население, ако употребата на химическо оръжие остане ненаказана.


Тази година форумът, в който участват най-влиятелните държави в света, е посветен и на стимулирането на икономиката, инвестициите и създаването на повече работни места. Лидерите на страните от Г-20 ще обсъдят и мерки за борба с данъчните измами и сенчестото банкиране. Основна тема обаче ще бъде конфликтът в Сирия.


"Сирийският режим няма да отстъпи пред заплахите с военна сила на Запада, дори ако се стигне до Трета световна война", заяви днес сирийският зам.-министър на външните работи Фейсал Мокдад. И допълни, че нито един човек в страната му няма да жертва независимостта й.


Междувременно Русия официално обвини бунтовниците в Сирия, че са използвали зарин в тяхната офанзива срещу Алепо от началото на годината. При нападението от 19 март бяха убити 26 цивилни и военни лица, а други 86 получиха различни степени на поражение. В разпространен близо 100 страничен документ се посочва, че опозиционните Бригади „Ал Насър", които тясно свързани с „Ал Кайда", стоят зад химическата атака, а във взетите в проби са били открити следи от зарин и диизопропилфторфосфат, използван от Запада през Втората световна война като химическо оръжие.


Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разкритикува руския президент Владимир Путин за промяната на позицията относно ситуацията в Сирия, съобщава агенция Синхуа. Цитирайки скорошните коментари на Путин, че Русия може да подкрепи военна операция в Сирия, ако бъдат представени ясни доказателства за използването на химическо оръжие от страна на Дамаск, Ердоган посочи, че промяната на позицията на Путин е смущаваща. "Той би подкрепил военна интервенция срещу Сирия в случай на използване на химическо оръжие, въпреки че бе против военната намеса там при всички други случаи. Независимо от вида на оръжието, което се използва при нападение, предизвикващо смърт, това е престъпление. Това е престъпление срещу човечеството", подчерта турският премиер преди заминаването си за срещата на Г20 в Санкт Петербург.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева