Енергия

Свързани новини

23.10.2023 09:39

Световната електрическа мрежа не може да поеме огромния брой възобновяеми източници: Доклад на МАЕ

Видян 659 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Капацитетът на електрическата мрежа, наличен по света, не е в крак с бързия растеж на технологиите за „чиста енергия“, което вероятно излага на риск климатичните цели на правителствата, според доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

За да се постигнат климатичните цели, определени от световните правителства, повече от 80 милиона километра електрически мрежи трябва да бъдат добавени или ремонтирани до 2040 г., което е „еквивалентът на цялата съществуваща глобална мрежа“, според доклада на МАЕ от 7 октомври.

Въпреки че „електрификацията и внедряването на възобновяеми енергийни източници набират скорост“, съществува риск преходът към чиста енергия да спре поради липсата на „адекватни мрежи за свързване на новото електроснабдяване с търсенето“.

„Най-малко 3 000 гигавата (GW) проекти за възобновяема енергия, от които 1 500 GW са в напреднал стадий, чакат на опашки за свързване към мрежата – еквивалентно на пет пъти количеството слънчеви фотоволтаични и вятърни мощности, добавени през 2022 г.“, се отбелязва в доклада.

„Това показва, че мрежите се превръщат в пречка за прехода към нетни нулеви емисии“, констатира МАЕ.

Докато инвестициите във възобновяема енергия като слънчева и вятърна енергия, електрически превозни средства и термопомпи „се увеличават бързо“ – почти удвоявайки се от 2010 г. насам – инвестициите в електрически мрежи остават „статични“ на около 300 милиарда долара годишно, се казва в доклада.

Парижкото споразумение за климата от 2015 г. постави за цел да се задържи глобалното увеличение на средната температура до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. Забавянето в създаването на необходимата електрическа мрежа може да попречи на тази цел, се казва в доклада.

МАЕ представи сценарий – „Случай на забавяне на мрежата“, при който модернизацията на съществуващите електрически мрежи и изграждането на нови мрежи не се случват своевременно. В такава ситуация ще има 58 гигатона допълнителни емисии на CO2 от енергийния сектор в сравнение със ситуация, при която се постигат националните цели в областта на климата.

„Това е еквивалентно на общите емисии на CO2 в световния енергиен сектор от последните четири години. Това също така би означавало, че глобалното дългосрочно повишаване на температурата ще надхвърли 1,5 градуса по Целзий, с 40% вероятност да надхвърли 2 градуса по Целзий“, се казва в съобщението.

Докато докладът на МАЕ предлага засилване на инфраструктурата на електрическите мрежи, за да се осъществи преходът към зелена енергия, подобни опити за преход могат да застрашат надеждността на мрежата.

В Съединените щати много оператори на електроенергия заеха позиция срещу строгите правила за емисиите на парникови газове, наложени на сектора за производство на електроенергия от администрацията на Байдън в опита й да прокара възобновяемата енергия.

В изявление от 8 август група независими системни оператори и регионални преносни организации предупредиха Агенцията за опазване на околната среда на САЩ, че предложените от агенцията разпоредби за емисиите в енергийния сектор „имат потенциал да повлияят съществено и неблагоприятно на електрическата надеждност“.

Множество правила за емисиите на CO2 и десетилетия усилия за ограничаване на изкопаемите горива доведоха до „пенсионирането“ на въглищните и газовите електроцентрали с по-бързи темпове от инсталирането на слънчеви и вятърни съоръжения.

Тъй като вятърът и слънчевата енергия зависят от времето, липсват надеждни резервни източници, което поражда опасения за потенциален недостиг на електроенергия, заяви групата.

Проблем с електрическата мрежа на САЩ

В интервю за EpochTV по-рано този месец енергийният анализатор Дейвид Блекмън нарече проблема с електрическата мрежа в Съединените щати „огромен проблем“.

„И това е много по-голямо, отколкото хората знаят, защото в момента имаме криза в доставките на електрически трансформатори за нашата електрическа мрежа“, каза той. „Трансформаторите са неразделна част от всеки електроенергиен проект в Америка – всъщност по света – и са в голям недостиг. Отнема до четири години за нови доставки на тези трансформатори. Запасите са много ниски“.

„И, знаете ли, не можете да разширите мрежата, ако нямате оборудването, с което да го направите. Федералното правителство не прави нищо, за да реши този проблем“.

През март IEEE Spectrum, издание на Института на инженерите по електротехника и електроника, публикува доклад за прехода към електромобили, който подчерта няколко от предизвикателствата при подготовката на мрежата за електрическа икономика.

Разходите за трансформатори са скочили до 20 000 долара всеки, се казва в доклада. Тъй като може да са необходими по-големи трансформатори за поддръжка на електромобили, много от 180-те милиона електрически стълба в Америка също ще трябва да бъдат заменени, което допълнително ще увеличи разходите.

Подобренията и подмяната на 8 000 блока за производство на електроенергия в мрежата и 600 000 мили от електропроводи за променлив ток, както и 70 000 подстанции за поддръжка на увеличената възобновяема енергия и съхранение на батерии, се очаква да струват повече от 2,5 трилиона долара до 2035 г.

В доклада на МАЕ агенцията отбелязва, че модернизирането на мрежовата инфраструктура е процес, който отнема много време. Новата мрежова инфраструктура често отнема от 5 до 15 години, за да се планира, разреши и завърши.

За разлика от нея, проектите за възобновяема енергия могат да бъдат завършени само за 1 до 5 години. Той също така посочи, че инвестициите в мрежата ще трябва да се удвоят до 2030 г. от сегашните нива до повече от 600 милиарда долара годишно.

Освен това, докато докладът на МАЕ представя възобновяемата енергия като действие в полза на климата, такива енергийни проекти могат да създадат сериозни рискове от замърсяване.

Например, докато в момента има повече от 500 милиона слънчеви панели в Съединените щати, десетки милиони слънчеви панели се очаква да бъдат добавени през следващите години. Междувременно нищо не е направено, за да стане индустрията напълно рециклируема, поставяйки въпроса за безопасното изхвърляне на панелите.

Токсичните химикали в слънчевите панели включват кадмиев телурид, олово, хексафлуоретан и др. В допълнение, силициевият тетрахлорид, химикал, създаден като страничен продукт от производството на слънчеви панели, може да причини силно дразнене и изгаряния на кожата и очите.

Изхвърлянето на отпадъци от слънчеви панели в депата представлява дългосрочен риск за околната среда, тъй като токсичните минерали и метали могат да попаднат в почвата и да я замърсят.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв