Световната банка

Свързани новини

03.07.2023 12:26

Световната банка одобри заем от почти 600 млн. евро за икономически растеж на Румъния

Видян 975 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съветът на изпълнителните директори на Групата на Световната банка (ГСБ) одобри втория заем за политика за развитие на приобщаващ и екологосъобразен растеж (ППР) за Румъния в размер на 591,9 млн. евро, съобщава "Румъния Джърнал".


Този заем е втората от две финансови операции в подкрепа на ключовите структурни реформи на правителството за повишаване на приобщаването, укрепване на фискалното управление и насърчаване на декарбонизацията и устойчивостта на климата. Финансирането е в подкрепа на Националния план за възстановяване и устойчивост на Румъния, като улеснява увеличеното усвояване на средствата от Европейския съюз (ЕС). Първото финансиране на политиката за развитие, в размер на 622,2 млн. евро, беше одобрено през юни 2022 г.

"Чрез това финансиране Световната банка помага на правителството да увеличи усилията си за постигане на социално приобщаване, подобряване на фискалното управление и ускоряване на енергийния преход", заяви Анна Ахалкаци, мениджър на Световната банка за Румъния. "Последните анализи на Световната банка показват, че Румъния трябва да се справи с предизвикателствата, свързани с бедността и социалното приобщаване, а способността ѝ да направи това ще изисква силни институции. Ето защо финансирането се допълва от техническата помощ на Световната банка."

Тази подкрепа на Световната банка има за цел да ускори приобщаването чрез укрепване на програмите за социална защита, като например интегриране на хората с увреждания в общностите и създаване на условия за по-дългосрочна интеграция на принудително разселените лица от Украйна.

Финансирането допринася за укрепване на фискалното управление чрез премахване на данъчните пропуски и укрепване на бюджетните рамки. Освен това то подпомага цялостен набор от основни реформи за декарбонизиране на икономиката, което дава възможност за екологичен преход в Румъния. По-конкретно той е насочен към политически действия, свързани с постепенното премахване на въглищата, повишаване на енергийната ефективност, разработване на екологични технологии за съхранение на водород и увеличаване на горското покритие.


Финансирането също така осигурява подкрепа за мобилизиране на частен капитал в голям мащаб. Тези действия не само ще подпомогнат енергийния преход в Румъния, но и ще допринесат за целите на ЕС да стане първият регион с нулево нетно потребление на енергия до 2050 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион