Свързани новини

06.12.2013 11:15

Светът скърби за Нелсън Мандела

Видян 1146 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първият чернокож президент на САЩ Барак Обама почете Нелсън Мандела като „дълбоко добър” човек, който „взе историята в свои ръце и огъна арката на моралната вселена към справедливост”, предаде AFP. „Вероятно няма да видим друг като Нелсън Мандела”, каза Обама в телевизионно обръщение, приветствайки своя политически герой за неговото „пламенно достойнство и непреклонна воля за жертване на собствената му свобода за свободата на другите”, заяви още Обама и и допълни, че с пътуването си от „затворник в президент” Мандела е трансформирал ЮАР и „трогна всички нас”.


„Той постигна повече, отколкото може да се очаква от човек. Днес той почина в дома си и ние изгубихме един от най-влиятелните, смели и дълбоко добри хора на нашето време”, каза Обама.


Президентът на САЩ Барак Обама ще присъства на погребението на Нелсън Мандела, предаде телевизия CNN, позовавайки се на източник от Белия дом.


Британският принц Уилям нарече смъртта на Нелсън Мандела „изключително тъжна и трагична”,


веднага след като присъства на премиерата в Лондон на филм за живота на бореца срещу апартейда, предаде AFP. Зиндзи, дъщеря на Мандела, също присъства на премиерата на „Мандела: Дългият път към свободата”. „Точно ни напомниха какъв необикновен и вдъхновяващ човек Мандела беше, моите молитви и мисли сега са с него и неговото семейство”, каза Уилям.


Президентът на Бразилия Дилма Русеф почете паметта на Нелсън Мандела, посочвайки го като пример за борещите за справедливост и мир.


„Примерът на този велик лидер ще ръководи всички онези, които се борят за социална справедливост и мир по света”, каза заявява тя в изявление. По думите й, Мандела е най-великата личност на 20 век.


Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун нарече Нелсън Мандела „гигант на справедливостта и обикновено човешко вдъхновение”,


„Никога няма да забравя неговата самоотверженост и дълбоко чувство за обща устременост”, каза Бан Ки-мун пред журналисти по повод смъртта на бившия южноафрикански президент. „Никои в наше време не е направил повече за напредъка на ценностите и стремежите на ООН. Мандела показа, че е възможно в нашия свят и вътре у всеки от нас, ако вярваме, как да мечтаем и работим в името на справедливостта и човечеството”, каза той, цитиран от РИА Новости.


Своята почит към Нелсън Мандела отдаде и президентът на Израел Шимон Перес.


„Светът изгуби велик лидер, който промени лицето на историята. Нелсън Мандела беше борец за човешки права, който остави своя белег във войната срещу дискриминацията и расизма”.


Премиерът Бенямин Нетаняху каза, че Мандела е бил „един от най-изявените модели за подражание на нашето време, който ще бъде запомнен като баща на нова Южна Африка и лидер с огромен морал”, предаде Yedioth Ahronoth.


Премиерът на Австралия Тони Абът приветства Нелсън Мандела като „истински велик човек”,


след като героят на борбата срещу апартейда почина на 95 години.


„Нелсън Мандела беше една от най-великите личности на Африка, може би една от най-великите личности на нашия век. Истински велик човек”, каза Абът пред радио Fairfax, посочвайки го за баща на модерна Южна Африка. В официалното изявление на премиера се казва, че Мандела „ще бъде запомнен като повече от политически фигура, той беше морален лидер”.


„Заедно с народа на ЮАР ние в Германия се в траур за Нелсън Мандела.


Неговото име завинаги ще бъде свързано с борбата срещу подтисничеството на неговия народ и победата над апартейда”, се казва в изявлението на канцлера на Германия Ангела Меркел й.


Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви тридневен траур по повод смъртта на първия чернокож президент на ЮАР Нелсън Мандела.


Съболезнования изказаха и други латиноамерикански лидери, предаде РИА Новости.


„В чест на такъв титан, като Нелсън Мандела, реших от името на цяла Венецуела да обявя тридневен траур в родинатана Боливар и Чавес”, съобщи Мадуро в своя „Туитър”.


Венецуелският президент нарича Мандела лидер на сражаващите се народи.


„От Венецуела изпращаме ти нашата любов”, пише още той.


Новината за смъртта на Мандела бе оповестена от президента на ЮАР Джейкъб Зума в телевизионно обръщение на живо.


„Нашата нация изгуби своя най-велик син. Това, което направи Нелсън Мандела велик, е именно това, което го прави човек”, каза Зума.


Мандела, който бе избран за първия чернокож президент на ЮАР след прекарани близо три десетилетия в затвора, се лекуваше от инфекция на белия дроб в дома си в Йоханесбург от септември насам, след три месеца в болница с критично състояние.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв