Според папата схващането, че по-бедните страни са отговорни за глобалното затопляне, е напълно погрешно

Свързани новини

06.10.2023 10:24

Светът се срива: Папата

Видян 1431 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Светът, какъвто го познаваме, "се срива" на фона на бързо ускоряващото се изменение на климата и бездействието на световните лидери, предупреди папа Франциск. Той посочи развитите западни държави като главни виновници за кризата.

В апостолическото си насърчение, озаглавено Laudate Deum и публикувано в сряда, главата на Римокатолическата църква изрази съжаление, че е постигнат малък напредък, откакто през 2015 г. той публикува енцикличното писмо Laudato Si' по темата.

"Светът, в който живеем, се срива и може би наближава точката на пречупване", като настоящата климатична криза заплашва самото "достойнство на човешкия живот", настоява понтификът. По-нататък той подчерта, че последиците от нея стават все по-трудни за пренебрегване, проявявайки се в "екстремни метеорологични явления, чести периоди на необичайна жега, суша".

Според папата схващането, че по-бедните страни са отговорни за глобалното затопляне, е напълно погрешно. Понтификът посочи, че "емисиите на човек в САЩ са около два пъти повече от тези на хората, живеещи в Китай, и около седем пъти повече от средното за най-бедните страни". Имайки предвид това, той призова за "широка промяна на безотговорния начин на живот, свързан със западния модел".

Франциск остро разкритикува отрицателите на климатичните промени, като обяви, че "вече не е възможно да се съмняваме в човешкия - "антропния" - произход" на явлението. Той отбеляза, че през последните петдесет години глобалните температури са се повишили със скорост, невиждана през последните две хилядолетия.


Папата изрази съжаление, че "климатичната криза не е точно въпрос, който интересува големите икономически сили, чиято грижа е да получат възможно най-голяма печалба при минимални разходи и в най-кратък срок". Той взе на прицел и големите мултинационални организации заради тяхната неефективност.

Франциск твърди, че предишните кризи, като големия икономически спад през 2008 г. и пандемията от Ковида-19, са предоставили уникални възможности за "осъществяване на полезни промени", които са били "пропилени".

Апелът на папата от 2015 г. беше отправен месеци преди ратифицирането на Парижкото споразумение за климата, като на преговорите присъстваше ватиканска делегация. През следващите години Светият престол беше домакин на множество конференции, посветени на борбата с изменението на климата, в които участваха както религиозни, така и бизнес лидери. Франциск е произнесъл много речи по темата, включително в ООН и Конгреса на САЩ.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към