Индийският министър-председател Нарендра Моди заяви пред лидерите на Г-20, че целият свят може да чуе "ехото на Глобалния юг" по време на председателството на страната му на групата.

Свързани новини

24.11.2023 18:00

Светът чу "ехото на глобалния юг" на срещата на Г-20: Моди

Видян 685 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Индийският министър-председател Нарендра Моди заяви пред лидерите на Г-20, че целият свят може да чуе "ехото на Глобалния юг" по време на председателството на страната му на групата.   

При откриването на виртуалната среща на върха на Г-20 Моди заяви, че "посланието за приобщаване", което групата на водещите икономики е отправила към целия свят, е "безпрецедентно". Той добави, че за Ню Делхи е "гордост", че Африканският съюз се присъедини към Г-20 като постоянен член по време на индийското председателство.

"Г-20 поднови вярата в многостранността. Заедно ние дадохме насока на многостранните банки за развитие и на реформите в глобалното управление", заяви Моди.


Индийският лидер призова още за реформи в световните икономически и управленски структури, за да станат те "по-големи, по-добри, ефективни, представителни и готови за бъдещето", като същевременно се гарантира навременна и достъпна помощ за нуждаещите се страни. Моди също така призова за изпълнение на плановете за действие за ускоряване на постигането на целите за устойчиво развитие до 2030 г.  

Виртуалната среща на върха на Г-20 се проведе на фона на хуманитарната криза в Газа. Моди приветства новината за четиридневното прекратяване на огъня, договорено от израелския кабинет един ден преди събитието, което се разглежда като шанс за освобождаване на десетки заложници, взети от бойците на Хамас, и за доставяне на помощи в палестинския анклав. Индийският министър-председател също така призова лидерите на Г-20 да работят заедно, за да гарантират, че войната между Израел и Хамас няма да се разшири в региона.

Моди използва заключителните си думи, за да предложи на лидерите на Г-20 да постигнат консенсус по ключови въпроси, свързани с конфликта, включително осъждане на тероризма, насилието и смъртните случаи сред цивилното население. Световните лидери също така постигнаха широко съгласие относно осигуряването на ефикасна хуманитарна помощ и дипломатическото разрешаване на продължаващия от десетилетия конфликт чрез решение, основано на съществуването на две държави.


Консенсусът е основна тема по време на индийското председателство на Г-20 след приемането на Декларацията от Делхи през септември. Документът беше съсредоточен върху приобщаващия и устойчив растеж, програмата за развитие и климата и необходимостта от реформи на многостранните институции.

Той обаче се отличаваше и с разнообразието от гласове и позиции по конфликта в Украйна. За разлика от декларацията от Бали, приета през 2022 г., в документа не се споменава Русия във връзка с военните действия, но се призовава всички нации да зачитат териториалната и политическата цялост на други държави.  

Индийският шерп на Г-20, Амитабх Кант, заяви през септември, че консенсусът по декларацията е бил постигнат след повече от 200 часа интензивни преговори. Дипломатите проведоха 300 двустранни срещи и разпространиха 15 проекта със своите колеги, с вариации на параграфите, свързани с конфликта в Украйна, за да изготвят документа още в първия ден на срещата на върха.  

Индия пое председателството на Г-20 от Индонезия миналата година на фона на голямо геополитическо напрежение между ключови членове. В сряда Моди подчерта, че Ню Делхи се е стремял да направи групата приобщаваща, амбициозна, ориентирана към действия и решителна, като заяви, че "през изминалата година заедно реализирахме тази визия".


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

близнаци