Свързани новини

01.02.2019 15:13

СУ няма да се занимава с издръжката на болница Лозенец

Видян 1984 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийският университет няма да се занимава с издръжката на болница "Лозенец", заяви пред журналисти в парламента министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде 24 часа. По-рано днес Народното събрание реши правителствена болница "Лозенец" да бъде преобразувана в търговско дружество и да премине към Министерството на здравеопазването. Тя ще продължи да осъществява дейностите по обучение на студенти и специализанти като акредитирана болница към Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".


Болницата е самостоятелно юридическо лице, лечебно заведение, което ще стане търговско дружество и както действат всички лечебни заведения търговски дружества и си обслужват задълженията, така и тази болница от дейността си ще издължи сумите на кредиторите, обясни министърът. Според него въпрос на добро управление е как да се връщат дълговете.


Към момента болницата има дългове в размер на 13 млн. лв. Доколкото зная, ръководството на болницата се е срещнало с кредиторите и е направило погасителен план за бъдещо разплащане, посочи Ананиев.


Нека не създаваме напрежение в академичното ръководство на Софийския университет, призова министърът. Аз съм убеден и съм сигурен, че не трябва за дълговете на болницата да се заделят средства от таксите, които студентите плащат за обучение, и от субсидията, която дава държавата.


Цялата научна и клинична база, която има болница "Лозенец", ще се използва за обучение на студентите, подчерта министърът. Министърът обясни, че вчера се е видял с ректора на Софийския университет. Трябва да подготвим заедно с него проект на договор, който да представим пред академичното ръководство на университета, за да няма опасения, че едва ли не Софийският университет ще стане заложник на болница "Лозенец", каза още Ананиев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

рак