Свързани новини

18.02.2013 12:03

Студенти на бунт срещу високите такси

Видян 1281 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В отворено писмо, което е пуснато в групата във Фейсбук  „Недоволните студенти”, възпитаниците на най-старото висше учебно заведение в страната заявяват категорично, че не желаят да бъдат третирани като „ходещи такси“ от собствения си университет, в който са се борили да учат и който би трябвало да защитава конституционното им право на достъпно държавно образование.


„Чувстваме и нуждата да Ви припомним, че неведнъж заедно сме бранили образованието в България. Запитваме Ви днес какво пречи да бъдем заедно отново?”, се казва в отвореното писмо, което набира все по-голяма популярност в интернет.


Студентите са категорично против увеличаването на таксите, защото всяко ново повишение затруднява част от тях да продължат висшето си образование въпреки техните знания и умения. Според тях ръководството на университета е взело решението подмолно, докато кандидат-висшистите са били в сесия и не са могли да реагират. „Повишението стана факт във време на сесия, период, в който вниманието на студентите е отвлечено другаде и те най-малко могат да реагират по някакъв начин”, посочват недоволните. В писмото се посочва още, че студентите не са меценати или спонсори на строителни кампании и отказват да плащат по-големи такси, за да бъдат ремонтирани няколко аудитории в Ректората.


Ако до 27 февруари Академичния съвет на Алма матер не реагира на предупрежденията в 14 часа на този ден ще бъде организиран протест в двора на университета, заканиха се младежите.


Припомняме, че на 30 януари ръководството на СУ „Св. Климент Охридски” реши да вдигне таксите за следването с 8 % с мотива, че е повишена минималната работна заплата до 310 лв. от 2013-та година.


В момента таксите в Софийския университет за редовно следване варират между 300 и 750 лв.


Следването в специалности като педагогика и логопедия струва 340 лв. на семестър. Такива са цените и за специалностите публична администрация и стопанско управление. Правото, журналистиката и българската филология са по 500. Толкова излиза и следването в специалностите история и археология.


Студентите по информатика и компютърни науки дават по 750 лв. на семестър. Най-много плащат курсистите по медицина и фармация, които дават по 925 лв. на семестър.


Миналата година правителството разреши на висшите училища самостоятелно да могат  вдигат таксите за следване до 2/3 от сумата, която хазната отделя за издръжка на висшист. Тогава обаче Алма матер не се възползва от вратичката.  За сравнение във Франция таксите в елитни висши държавни училища са от 180 до 250 евро.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ДА! Комат в името на формата

ДА! Комат в името на формата

Къде отивате, ако сте в София през ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева