Планът за постигане на напредък в областта на банковата интеграция в еврозоната не получи подкрепата на страните от еврозоната, което осуети перспективата за излизане от дългогодишната безизходица

Свързани новини

10.06.2022 18:00

Страните от еврозоната отхвърлят плана за банков съюз

Видян 7436 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Планът за постигане на напредък в областта на банковата интеграция в еврозоната неполучи подкрепата на страните от еврозоната, което осуети перспективата за излизане от дългогодишната безизходица, съобщава Политико.




В началото на миналия месец председателят на Еврогрупата и ирландски министър на финансите Паскал Донохоу представи плана, в който се описват възможните начини за действие в четири паралелни работни направления с цел премахване на политическите блокажи и постигане на конкретни успехи до 2024 г. Оттогава текат преговори по плана, като целта е да се постигне консенсус на срещата на финансовите министри от еврозоната следващия четвъртък.




В сряда обаче националните пратеници останаха на своите позиции и отказаха да се съгласят с работния план, съобщиха за "Политико" трима дипломати и служители. Това означава, че няма никакъв шанс за напредък по завършването на банковия съюз, а един от тях го описва като имплозия. Тази безизходица може да наложи Комисията да преразгледа собствените си предложения, заявиха дипломати.


 


Проектът е затънал в компромиси и е невъзможно да накара страните да се съгласят. Италия не приема предложение за ограничаване на експозицията на националните банки към държавен дълг. На свой ред Германия отхвърля плановете EDIS, схемата за застраховане на депозити на равнище ЕС, да поеме цялата отговорност в случай на банкови фалити. На искането на Франция за т. нар. "освобождаване от ликвидност", което позволява на мултинационалните банки да прехвърлят капитали през граница, се противопоставят Белгия, Люксембург и други страни, които се опасяват, че този ход може да предизвика местни банкови кризи в приемащите държави.




Ръководителят на Еврогрупата все още се стреми да постигне частичен напредък по четвъртия работен поток за управление на банкови кризи, който е по-слабо свързан с останалата част от пакета, и се надява, че страните ще поканят Комисията да представи предложения в тази насока следващия четвъртък.


 


Тези мерки ще имат за цел да хармонизират начина, по който държавите се справят с фалиращите банки, включително каква свобода на действие трябва да имат политиците при спасяването на финансови институции в сравнение с поверяването на управлението на Единния съвет за преструктуриране. Те биха могли да включват и преразглеждане на правилата за държавна помощ за банките в съответствие със съществуващата рамка за управление на кризи.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

близнаци