Свързани новини

05.07.2012 17:50

Столицата с най-ниска безработица в ЕС

Видян 1598 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Три български града попадат в списък на градовете в ЕС с най-ниско ниво на безработица. Това показва проучване на Евростат за градското население на територията на Евросъюза. София е на едно от челните места сред градовете в ЕС по ниво на ниска безработица (1,1 на сто), Бургас (2,4 на сто) и Варна - 2,6 на сто. Ниска безработица е регистрирана още в няколко европейски града – Бирмингам (Анг), Бреда (Хол), Талин (Ест), Любляна (Слвн).


Според данните на НСИ в края на 2011 г. в българските градове са живели около 5,3 милиона души - приблизително 2,6 милиона мъже и около 2,7 милиона жени. Най-населен град, естествено, е столицата ни с официално регистрирано население над 1,2 млн. души. Втори по големина град е Пловдив с над 500 000 души, а трети Варна - с близо 400 000 души.


Около 40 на сто от населението на ЕС живее в преобладаващо градски райони, сочи последно изследване на Евростат. На територията на ЕС има 323 големи града, в които живеят над 127 млн. души, пише още в изследването. Най-гъсто населени градове в ЕС са Лондон и Париж, съответно с население 12,5 на сто от населението на Великобритания и 10 на сто от населението на Франция, предаде БТА.


Само четири столици в ЕС са с население над 3 милиона жители - Лондон, Париж, Берлин и Мадрид. Още 20 града в ЕС са с население между 1 и 2 милиона жители. Най-големите градове в ЕС, които не са столици, но са с особено голяма гъстота на населението, са Хамбург - 1,8 милиона души и Барселона - 1,6 милиона души.


Според проучването на Евростат най-лесно се намира работа в няколко европейски града - Мюнхен, Стокхолм, Копенхаген, Прага, Амстердам и Варшава. Там над 50 на сто от анкетираните са отговорили, че могат да разчитат на добре платена работа. На другия полюс са градовете, където едва 10 на сто са отговорили, че работа се намира лесно - Неапол, Палермо, Малага, Рига, Мишколц.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион