Свързани новини

09.04.2014 11:55

Столичните общинари поискаха по-евтин газ за Топлофикация

Видян 993 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столичният общински съвет поиска Булгаргаз да направи отстъпка от цената, на която продава синьо гориво на Топлофикация-София.


На Българския енергиен холдинг са предложени 5 стъпки за изплащане на старите задължения на топлинното дружество. Общинските съветници настояват да бъде изяснено дали през 2008 г. БЕХ е получил обещаните от държавата 400 млн. лева за стабилизиране на Топлофикация-София.  Според зам.-председателя на Столичния общински съвет Николай Стойнев, ако парите са изплатени, тогава не е редно към днешна дата дружеството да има задължения:


"Смятаме, че след като държавата веднъж е отделила 400 милиона от бюджета за покриване на задълженията, няма как сега софиянци отново да бъдат принуждавани да плащат", каза Стойнев, цитиран от БНР.


Той посочи, че за плащането на природен газ на Топлофикация се начисляват лихви от Булгаргаз, а от друга страна НЕК дължи голяма сума от порядъка на 90-100 милиона на Топлофикация, на които не се начисляват лихви. т.е. те се начисляват на Топлофикация, но се оспорват и не се плащат от НЕК, която е част от БЕХ.


По думите му този модел трябва да се изчисти и да се прилага и по отношение на Топлофикация, и по отношение на НЕК.


Той поясни, че за зимния период тези плащания се равняват на близо 200 млн. лв., така всеки месец дружеството получава фактури за по 100 млн., а няма с какво да ги плати.


„Смятаме, че е нормално тежестта да бъде разпределена по някакъв начин”, каза още Стойнев.


Четвъртото предложение на СОС е Топлофикация да ползва отстъпка като най-голям клиент на Булгаргаз, между една четвърт и една трета от консумирания газ в България е ползвана от Топлофикация.


По думите му, ако има такава отстъпка, тя ще се отрази и върху крайната цена, което ще увеличи събираемостта на дружеството. До момента, това е принципно предложение и засега няма конкретни цифри.


Последното предложение на СОС е създаването на работна група на експертно ниво, която да уточни всички плащания и забавяния, както и възможността за отпаднали по давност задължения.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

водолей