Свързани новини

29.08.2011 11:37

Столична Община помага на аутисти

Видян 1537 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Втори общински център за деца с аутизъм ще бъде открит догодина в район „Подуяне”. Това обяви пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, която посети единствения засега общински център за деца с аутизъм в София, предаде Агенция Фокус. Фандъкова присъства на откриването на нова зона към Центъра за социална интеграция и рехабилитация на лица с проблем с аутистичния спектър на столичния булевард „Александър Стамболийски”. От днес освен 40 деца с аутизъм, там ще могат да ходят и 20 младежи със същия проблем.


Кметът обясни, че за втория център е определена къща в „Подуяне”, която предстои да бъде ремонтирана и пригодена за нуждите на децата. През 2012 г. ще бъде заложен и бюджет за това. Все още не може да се каже колко деца ще могат да ползват неговите услуги. Знае се, че в момента за такава услуга чакат 50 деца в София.


Центърът на бул. „Александър Стамболийски” е открит през 2007 г,. съвместно с Асоциацията на деца с аутизъм. В събота и неделя там се правят обучения на родителите, защото и те имат нужда от подкрепа, посочи Фандъкова и подчерта, че с разширението се откриват шест нови работни места. Издръжката на центъра става от държавно делегираните дейности и е 12 000 месечно. Общината се грижи за поддръжката и ремонтите е сградата. „Изключително важно беше, че успяхме да разширим този център. До този момент той е единственият обществен център в София. Миналата година открихме такъв частен център, който съществува. Но тук услугата е безплатна за деца, младежите и техните родители. Така, че ние осъзнаваме, че това е една от важните ни задачи”, уточни Фандъкова.


Тя допълни, че за четири години на територията на Столична община са открити 27 социални центрове. Освен за работа с деца и хора с различни увреждания, има и центрове за работа с деца и жени, жертва на насилие. Шест подобни центъра се предвижда да бъдат открити през следващата година в рамките на дългосрочната програма на Столична община.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец