Свързани новини

09.06.2014 16:14

Стойнев: Въпросът за Южен поток е не дали, а как

Видян 1075 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Южен поток е необратим, въпросът е не дали ще бъде реализиран, а как ще стане това", заяви вчера министърът на енергетиката Драгомир Стойнев. Реакцията му дойде само ден след като премиерът Орешарски обяви, че замразява проекта, докато бъде доказано, че той отговаря напълно на европейските изисквания.  Министър-председателят реши еднолично да блокира газопровода след разговора си с трима американски сенатори, предвождани от екс-кандидата за президент Джон Маккейн. 
"Никой не поставя под въпрос реализацията на Южен поток и необходимостта от него“, опроверга премиера си енергийният министър. „В рамките на ЕС благодарение на усилията ми има консолидирана позиция  "за" проекта на министрите на енергетиката, през които минава трасето – Унгария, Австрия, Хърватска, Словения, Италия. Ние ще я препотвърдим по време на Съвета по енергетика в Люксембург в края на седмицата",  категоричен бе министърът.

„България рискува да остави себе си и останалите страни от Южна Европа без газ“, реагира на новината руският вестник Взгляд.  В решението на Орешарски „няма никакъв здрав смисъл и никаква икономика“, заяви  пред ИТАР ТАСС Валерий Язев от Комитета за природни ресурси към руската Дума. Всички московски медии вчера наблегнаха на факта, че решението на българския премиер е наложено от американците, а не от ЕС. Целта на Щатите, според Язев, е „да отслабят конкурентоспособността на европейската икономика“.

Българският президент Росен Плевнелиев от своя страна защити Южен поток пред американците. На срещата си с Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи той се обяви  в подкрепа на изграждането на газопровода, но в „синхрон с европейското законодателство и на пазарна основа“.
 
"Неуместно е, че решението за спиране на проекта беше обявено след срещата на Орешарски с американски сенатори. Тези въпроси засягат пряко ЕС, България и Русия и именно тези страни са длъжни да обсъждат възникващите проблеми“, заяви Янаки Стоилов от Коалиция за България пред ИТАР ТАСС. Той беше категоричен, че премиерът е действал без съгласието на партията мандатоносителка. „БСП е удивена от решението на Орешарски“, увери Стоилов. "Под въпрос е самата система на държавно управление и способността на правителството да продължи своята работа", завърши той.


Подобна на нашата позиция се оказа и сръбската – вчера сутринта вицепремиерът на Западната ни съседка Зорана Михайлович заяви най-отговорно, че страната е принудена да отложи строителството на газопровода заради България. Следобед обаче премиерът Александър Вучич я опроверга пред ИТАР-ТАСС. „Такова решение се взима от правителството, а то още не е заседавало. За нас всичко върви така, както е било планирано“, каза той.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Понякога, само понякога, се събуждате с вяра

Понякога, само понякога, се събуждате с вяра, с усмивка,