Свързани новини

26.03.2014 16:39

Стойнев: Ако ЕРП-тата не платят, ще трябва да плати народът

Видян 1175 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако ЕРП-тата не платят  дълговете си, народът трябва да ги плати, каза министърът  на икономиката  и енергетиката Драгомир Стойнев на пресконференция вчера. Поводът бе изтичането на 7 -дневния срок, даден от ДКЕВР на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про да се издължат към Националната електрическа компания. Както 19 минути неведнъж писа, трите ЕРП-та имат да връщат общо 347 млн. лв. на НЕК. Преди седмица им беше даден ултиматум да покрият дълговете си, в противен случай ДКЕВР заяви, че ще започне процедура по отнемането на лицензите.


Припомняме, че едно от трите ЕРП-та - ЧЕЗ отделно дължеше на частния бизнес 168 млн. лв. през 2011 г. Сумите се натрупаха, защото ЧЕЗ задължи строителните компании и гражданите да изграждат сами трафопостовете си, а след това не връщаше парите за съоръженията. На въпрос на 19' колко са в момента дълговете на ЧЕЗ към бизнеса  и дали е започнало изплащането им, до редакционното приключване на вестника от дружеството не дадоха отговор. Така освен 67.3 млн. лв., които ЧЕЗ дължи на държавата, компанията има да връща и бая милиони – на бизнеса. ЕВН от своя страна е задлъжняла на НЕК с крупната сума от 216,6 млн. лв.,  а  Енерго-Про – 63,7 млн. лева.


Ако бъдат отнети лицензите на електроразпределителните дружества, дълговете им ще останат в системата, каза още Стойнев. Той не отрече, че невъзстановяването на дълговете може да доведе до повишаване цената на тока. На база диалога тези пари трябва да бъдат върнати от страна на електроразпределителните дружества. Това е проблемът, че народът трябва да ги плати, възмути се министърът.


От своя страна, вместо да потърсят решение на проблема, ЕВН и Енерго Про задействаха процедури срещу страната в международния арбитражен съд към Световната банка във Вашингтон. От своя страна Стойнев заяви, че това не е сериозна заплаха. Той уточни, че не е имало намеса от негова страна в търговския спор между НЕК и ЕРП-тата.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни