Свързани новини

24.03.2014 17:08

Стоилов: БСП подкрепя европейската солидарност, но не и за сметка на страните членки

Видян 1040 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На КСНС категорично настоях, излагайки визията на БСП, да се продължат усилията на правителството да аргументира националната ни позиция в рамките на тази на ЕС, относно всички рискове, включително и икономическите, които могат да засегнат страната по повод събитията в Украйна. Нашата позиция е за европейската солидарност, стига тя да не бъде за сметка на страните членки. Това заяви зам.-председателят на ПГ на КБ Янаки Стоилов, след провелия се днес КСНС. Народният представител изрази очакване България активно да участва в срещите в различните формати в ЕС, включително и да се търси активен диалог.


„Имаме резерви към някои от формулировките, разгледани на КСНС, като нашата политическа сила държи да има конструктивност, както и повечето от позициите по темата Украйна да бъдат споделени. От тук нататък има и редица въпроси, които трябва да се обсъждат, като например как България да има по-активна роля както в рамките на ЕС, така и в търсене на диалог между съюза, Русия и Украйна”, посочи Янаки Стоилов. Според него трябва да се поставят повече въпроси за вътрешнополитическата ситуация в Украйна. „Важни са позициите на различните държави, а също и вътрешнополитическите фактори. В Украйна е нужно намаляване на напрежението, установяване на принципите на правовата държава и разделението на властите. В този план, последващите преговори на ЕС с Украйна за асоцииране, включително и в икономическа посока, е нужно да бъдат и в посока на съблюдаване на провеждане на свободни и демократични президентски и парламентарни избори там. Защото трябва да е ясно, че е необходимо България да действа както като член на ЕС и НАТО, така и да отчита своята специфика като славянска и православна страна, за да може да се постигне отчитане на всички позиции на страните в Европейския съюз при предприемане на едни или други действия”, заяви той.


Важни са и обществените настроения в страната


Според зам.-председателя на ПГ на КБ Янаки Стоилов освен членството ни в ЕС и редица други организации, трябва да се отчитат и преобладаващите обществени настроения в България. „Тези настроения не са само на симпатизантите и избирателите на БСП, а в голяма степен и на по-голямата част от българските граждани. Поради тази причина ние трябва да си даваме сметка за тези настроения, както и на тези в Русия и Украйна. Защото едно са принципите, които ние последователно отстояваме за запазване на суверенитета и териториалната цялост на всяка страна и особено в Европа, но заедно с това обаче, трябва да си даваме сметка и за причините и процесите, които  продължават да се развиват. Затова е нужно да се внимава, за да не се замени периодът на студената война с период на горещи конфликти или да се стигне до студен мир или нова студена война”, заяви той.


 


България няма интерес от допускане и въвеждане на санкции


Според Янаки Стоилов България няма никакъв интерес от допускане и въвеждане на санкции. „По-разумно е в рамките на Европейските институции да се предприемат определени действия. Решаващи обаче са действията на Русия. Дали те няма да провокират допълнителни сепаратистки тенденции. В този смисъл решенията на ЕС са изключително важни и ако съюзът иска да приобщава отделните страни към общата позиция, трябва да се отчитат съответните интереси. Според мен адекватни и равностойни компенсации не могат да бъдат предоставени на Украйна. Аргументите за това са два. На България също са обещавани компенсации за предишни наши външнополитически ангажименти, без те да бъдат изпълнени. От друга страна ЕС няма достатъчен капацитет или например фонд, или друга някаква форма, която предварително да бъде подготвена за мащабни компенсационни мерки”, заключи той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

козирог