Свързани новини

02.08.2009 14:07

Стоян Ганев: Правителството на НДСВ пропиля шанса за радикални промени

Видян 1787 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Никога няма да забравя ентусиазмът, с който пристъпихме всички към сформирането на правителството на Симеон Сакскобургготски и надеждата, че ще настъпят промени, заяви Стоян Ганев, бивш външен министър в правителството на Филип Димитров и за кратко съветник в правителството на НДСВ пред БНР. Аз бях негов стратегически съветник още в Мадрид и нямах намерение да идвам в България, но Симеон Сакскобургготски ме помоли и това ще е един от най-хубавите спомени за мен, заяви той. След като мина вече половин година се сблъсках с това, което се случваше, че нещата не тръгнаха в тази посока, в която аз бях убеден, че е правилна - радикални реформи, каза той и допълни, че никакви реформи не са се случили.
„Не смятах, че има нужда от създаване на партия, а легитимно електорално движение. Но след това започна кошмара ми, от тези хора, които искаха да създадат партия и оттам започна корупцията”, коментира той. Трагедията на Симеон и на нашия народ и моята лична е, че имаше огромна възможност за реформи, но този шанс беше пропилян, заради бездействие. За Сакскобургготски беше важно да има добри съветници, тъй като той нямаше опит в политиката и управлението. Той даде много власт в ръцете на млади хора, които бяха предложени от Спас Русев. Те бяха и експертите и управляващите едновременно, коментира той.
В този момент в България, аз се радвам, че виждам много хора са изпълнени с надежда, тъй като се предполагаше, че те могат да са толкова депресирани и да не отидат да гласуват. Но техния гняв се изля срещу корупцията и пълния непукизъм към тези измами, заяви той. Хората отидоха до урните, защото смятат, че не толкова ГЕРБ, а Бойко Борисов за човек, който е доказал, че може да бъде решителен и визират в него искрено желание да промени страната. В Симеон Сакксобурготски бързо видях, че няма такова нещо.
Според Ганев, възможно е ролята на ДАНС да бъде изменена.
Според него със Закона за амнистията, приет на 22 март, става невъзможно да се повдигат обвинения срещу държавници, които са проявили недобросъвестно управление. По член 219 от него се прекратява възможността да бъдат осъдени премиери, министри и други висши държавни служители, коментира той.
Така се прекъсва възможността правителството да предложи на прокуратурата повдигане на обвинения срещу фигури, нанесли значими щети на държавата. Със закона на амнистията сега се спира възможността да бъде понесена отговорност за щетите, които са нанесени, заяви той. Така беше освободен от отговорност кметът на Велико Търново и ръководството в "Топлофикация-София", коментира той. Информацията е цитирана от БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион