Върховният административен съд отхвърли окончателно жалбата на кандидата на Движение "Нашия град" Стефан Сабрутев за изборните резултати за кмет на община Смолян.

Свързани новини

07.03.2024 11:25

Стефан Сабрутев загуби окончателно делото за касиране на изборите за кмет на Смолян

Видян 377 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върховният административен съд отхвърли окончателно жалбата на кандидата на Движение "Нашия град" Стефан Сабрутев за изборните резултати за кмет на община Смолян. Решението на ВАС е от 6 март и не подлежи на обжалване.

Сабрутев поиска с жалба да се отмени решението на Общинската избирателна комисия, с което беше обявен за кмет кандидетът на ГЕРБ Николай Мелемов. Разликата между тях беше 149 гласа.

Висшите магистрати потвърждават решението на Административния съд в Смолян, което гласеше, че "в процеса на провеждане на втори тур от избора за кмет на община Смолян са били допуснати доста на брой нарушения, които в крайна сметка не са повлияли в посока да не може да бъде установена волята на избирателите".

Кандидатът за кмет от Движение "Нашият град" твърдеше, че вотът е опорочен. Сред посочените нарушения бяха допускането на гласуване на 264 избиратели с неустановена самоличност, както и секция, в която всички бюлетини в урната са били с неоткъснати отрязъци с идентификационни номера. Административният съд в Смолян брои хилядите бюлетини, гледа видеофайлове, сравнява черновите с официалните протоколи и проследи целия изборен процес в община Смолян.

"В настоящото съдебно производство, жалбоподателите не доказаха наведените от тях с касационната жалба твърдения за допуснати груби нарушения на изборния процес, водещи до опорочаване на изборния резултат в община Смолян. Правилно и законосъобразно Административен съд Смолян е стигнал до извода, че визираните в жалбата пороци на Решение № 160-МИ/ 06.11.2023 год. на ОИК - Смолян, не са налице. Противно на твърденията в касационната жалба, оспорения съдебен акт на Административен съд Смолян, не страда от пороци. Въз основа на цялостно изяснена фактическа и правна обстановка, след обсъждане аргументите на страните и правнорелевантните факти, първоинстанционинят съд е постановил правилен съдебен акт, който следва да остане в сила", смятат върховните съдии.

ВАС осъжда Сабрутев да заплати на Общинската избирателна комисия разноски по делото в размер на 3000 лв., на Николай Мелемов - 6500 лв., а на ГЕРБ - 2400 лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

лъв