15.06.2020 11:19

Стават ли по-популярни бързите кредити у нас?

Видян 1364 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       Животът ни е така устроен, че много рядко можем да предвидим всеки един наш бъдещ разход. Случва се така, че често не ни достигат пари и то за важни неща и тогава се озоваваме пред улица без изход. Последните няколко месеца бяха наситени със събития, които никои не очакваше, съпроводени с по-високи разходи почти за всички. Много хора се обърнаха за помощ към фирмите за бързи кредити, за да покрият недостигът си от финанси. Данните отчитат нарастване на тегленето на бързи кредити с около 13% от БВП.


Това на практика означава, че фирми като Minizaem.bg, които отпускат бързи кредити и кредити до заплата, започват да изграждат доверие в клиентите си.


Колко кредити до заплата сме теглили последните няколко години?

Данните сочат, че този тип кредити е доста фаворитизиран. Хората го предпочитат, защото е за малка сума, която се връща на една вноска и не остава като разход за бъдещите месеци. Фирмите за бързи кредити, които предлагат заеми до заплата обикновено ги поставят в портфолиото заедно с доста приемливи условия. Това повишава интереса на клиентите и ги превръща в лоялни клиенти, дори и тогава, когато им е необходимо по-голямо финансиране, примерно кредит на вноски.


Краят на 2019 г. показа че вземанията по кредити до заплата са се увеличили с повече от 35% спрямо 2018 г. Това е огромен ръст, който няма как да не остане незабелязан. За голяма радост на всички, необслужваните кредити намаляват, което е ясен сигнал, че хората успяват да си покрият заемите бързо и без затруднения.


Финансисти прогнозираха стагнация в страните от ЕС през 2020 г., така че при тази ситуация, фирмите за бързи кредити ще поощряват тегленето на суми, които да покриват дупките в бюджета на домакинствата или да бъдат използвани за инвестиции.


Кредитите на вноски през 2018 г. са нараснали с 44% и с 0,1% повече през 2019 г. Това са кредити за малко по-големи суми, които не могат да се изплатят само за месец или поне не планирано. Те се характеризират с по-дълъг период на изплащане, който може да достигне няколко години. Освен това, много често при тях лихвата е малко по-ниска, спрямо тази на бързите кредити до заплата. Принципът е следния - колкото по-дълго време се изплаща един кредит, толкова по-ниска става цената му, тоест лихвения процент.


Естествено, всяко правило си има изключения - има бързи кредити до заплата, най-кратките, които изобщо нямат лихви, които да се начисляват. Това е подход от страна на фирмите за бързи кредити, който им позволява да привличат нови клиенти.


Защо хората се нуждаят от бърз кредит?

Една от основните причини е недостигът на средства, които да покрият спешните разходи. Друга причина е липсата на стабилни доходи, които да покриват ежемесечните разходи. Много често хората изпадат във финансова нестабилност, защото нещо ги е притеснило здравословно. Бързите кредити, от своя страна, притежават лесна процедура за кандидатстване, както и добри условия. Фирмите за бързи кредити проверяват клиентите си и те получават отговор за няколко часа. Това при банковите кредити е абсолютно непостижимо.


Има хора, които в миналото не са се справяли много добре с финансовите си задължения и това им се е отразило на кредитния лимит. Сега имат лошо ЦКР и банките не им отпускат кредити. Всички тези хора също изпитват недостиг на финанси и могат да използват само фирми за бързи кредити, за да си набавят необходимите средства. Макар и лошото ЦКР да е символ, че даден човек не си е изплащал кредитите преди време, напълно вероятно е тогава той да е имал някакви затруднения, които изобщо да не са налице днес. Кредитната информация в България се пази 5 години назад.


Това е и основната причина, фирми като Минизаем да проверяват своите клиенти, но ако имат леко влошено ЦКР, да не им отказват желания кредит. Това не означава, че фирмите за бързи кредити гледат несериозно на парите, които отпускат. Точно обратното, няма фирма, която би дала заем на хора, които е сигурна, че не биха успели да го върнат. Това не би било добре нито за длъжниците, нито за фирмата кредитор. Това е и основната причина да се прави поне минимална проверка на ЦКР-то, за да може фирмата кредитор да си направи преценка.


 


 







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец