Свързани новини

30.04.2010 15:50

Станишев: Трябва да се сложи край на вътрешно-партийните интриги

Видян 1655 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 "Аз не съм се вкопчил в поста председател на Националния съвет, но не съм свикнал да бягам от своята отговорност“, заяви на пленума на БСП, който се провежда в столицата лидерът на партията Сергей Станишев по повод критиките от страна на членове на партията към неговото председателство, предаде репортер на БГНЕС.


Станишев призова, ако има някого в БСП, който да има увереност в себе си да се кандидатира за неговия пост, "да заповяда". Лидерът на БСП обясни, че трябва да се сложи край на вътрешно-партийните интриги и конфликти и след като бъде избран или преизбран следващият председател на партията, в БСП да се установи вътрешно спокойствие и консолидация. Той смята, че една от основните причини за липсата на недоверие на обществото към БСП е именно това, че БСП се занимава с вътрешно-партийни проблеми. Станишев има няколко предположения за констатацията на членове на БСП конгресът да бъде изведен на по-ранна дата – представянето на нов лидер на "Бузлуджа" или възможността за предсрочни парламентарни избори.
Станишев съобщи, че в страната се формира протестна вълна, от която БСП не бива да остава встрани от нея. "Трябва да бъдем активни и сред хората“, отбеляза той. В същото време лидерът на социалистите призна, че техните инициативи са останали встрани, заради интригата с подписка, насочена срещу него вътре в партията, като увери, че такава подписка не съществува. В момента в БСП, по негово мнение, има няколко спора – на първо място, естествено е дали трябва да се смени лидерът, "защото Сергей Станишев носи тежестта на предишното управление и няма чуваемост, защото има нужда от ново харизматично и по-симпатично лице"“. Тази теза той определи като несериозна. Втората тема, която поражда разделение сред червените, е, че не са достатъчно остри като опозиция и нямат достатъчно инициативи. А третата – че са прекалено остри и се държат деструктивно. Тези две мнения Станишев не коментира. За четвъртия спор обаче според него има известни основания – и той е, че няма промяна в работата на партията или темпото на реализацията на промяната не е достатъчно бърз. Председателят на НС на БСП допуска възможността от нови парламентарни избори и не изключва "правителството да потърси спасителен пояс в политическа криза" и да потърси отново доверието на избирателите. Рискът при такава ситуация според него идва със служебното правителство.
Станишев представи визията си за основните задачи, които БСП трябва да изпълни в обозримото бъдеще. На първо място според нето обществената дискусия трябва да се насочи не само към миналото, както правят сегашните управляващи, а към днешния ден и бъдещето. В същото време той признава, че БСП не може да продължава само с критики към антрикизисния план, а трябва да направи конкретни предложения, които обществото да оцени. Освен това социалистите трябва да фокусират своето опозиционна дейност върху реални политически кампания. "БСП трябва да се идентифицира като партия, която има визия за България след приключване на кризата", категоричен бе той, визирайки "Европейската стратегия за развитие на Стария континент 2020". И следващият приоритет трябва да бъде визията за самата БСП, не само като идеология, а като конкретна политика и като вътрешно функциониране.
Всички тези въпроси според Станишев трябва да се потърсят отговори до следващото заседание на конгреса, което според него трябва да бъде точно на 16 октомври, в 10 часа, вероятно в НДК.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби