Свързани новини

07.05.2014 15:24

Станишев: Създаването на Европейски енергиен съюз не е тема за набиране на политически дивиденти

Видян 1077 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общ стремеж е създаването на единен енергиен европейски съюз в ЕС, при това не е инициатива, която е започнала от вчера. В лансирането на тази инициатива от президента Росен Плевнелиев, за съжаление виждам по-скоро политическа конюнктура. Инициатива, подчинена на политическа конюнктура няма перспектива. Би имала такава, само ако е последователна политика на ЕС.  Това заяви лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев на пресконференция във Велико Търново. Той обясни, че в разговор с един от премиерите на Европа, той  му е споделил, че сега е моментът да се покаже политическа воля и да се направи ЕС по-малко зависим от доставките на газ от Русия. „Моето мнение е, че подобна инициатива има своите положителни страни, защото е добре да има диверсификация, но аз си припомних случая от 2009 г., когато България две седмици нямаше газ. И всеки - от кмет на село до министър-председателя се чудехме как да се осигури отопление за детски градини, за училища социални заведени и за индустрията. Тогава икономиката понесе загуби от над 200 млн. евро, а  страната ни не бе компенсирана. Също тогава се каза, че е  настъпил моментът да се извлекат поуки и да се изградят интерконекторни съоръжения, така че да бъдем по-единна енергийна общност”, заяви лидерът на социалистите. Той обаче попита какво се е случило оттогава досега? „Практически нищо. Затова една инициатива не трябва да се съобщава просто в медиите, а трябва да се работи последователно. Припомням, че именно аз бях премиерът, който подписа „Набуко”. Но винаги съм казвал, че проектът ще се случи само ако има ангажименти от ЕС, но и ако има финансиране, инвеститори и политическа воля. Това обаче не се направи, направиха се други тръбопроводи и страната ни бе излъгана, беше заобиколена, без да бъдем питани”, каза той. Той припомни какво се случва сега в ЕП. „Благодарение на ЕНП и с гласовете на депутатите от ГЕРБ, се прие една резолюция, по повод събитията в Украйна и Русия, която призовава да не се изгражда „Южен поток”. Това за мен е скандално. Защо ако искат да накажат Русия, наказват България? Ако искат да накажат Русия, защо не спрат Северен поток? Защо ние трябва да плащаме заради чужди конфликти?”, попита Сергей Станишев.


За по-социален живот в Европа е нужна победа на социалистите


Евроизборите звучат много далечно и абстрактно за голяма част от българите, смята лидерът на социалистите. „Много хора не могат да разберат как тези седемнадесет евродепутати и ЕП, като цяло, биха променили техния живот, техните ежедневни битки за работа и доходи, достъпно здравеопазване, образование за децата им и много други неща, които са жизненоважни за хората. Този път наистина е различно, за два дни в България при откриването на предизборната кампания бяха двамата водещи кандидати за председател на Европейската комисия. Този път всеки един от нас има възможност да повлияе на избора на президент на ЕК и гласът на хората ще има значение”, заяви той. Според него първата причина хората да гласуват е, че всеки един от нас може действително да повлияе. „Второ, досегашната политика в ЕС бе политиката на десните на ЕНП и ГЕРБ и тя се налагаше на България силово. Ако искаме да променим тази дясна социална политика, именно социалистите са тези, които могат да го направят. Трето, много често усещаме, че ни третират като хора, които създават проблеми, често ни набеждават, без да сме виновни. Ако обаче искаме равноправно отношение към България, социалистите са тези, които са доказали, че го умеят не с думи, а с действия. И не на последно място, ако искаме да не се върне онова време, а страната ни да продължи да се променя към по-социална България, защитаваща човешкия интерес. Много добре знам, как българите си броят всяка стотинка и колко им е трудно след управлението на ГЕРБ. Знам и как правителството на Орешарски може и успява да прави социални промени в България и знам, че правителството трябва да направи още за хората. Затова ние трябва да дадем шанс на правителството сега да продължи да работи за хората, а това можем да направим и като гласуваме на предстоящите евроизбори”, подчерта Сергей Станишев.


По думите на лидера на социалистите Сергей Станишев именно Мартин Шулц  винаги е защитавал справедливи каузи, свързани с България, като се започне от присъединяването ни към ЕС и се стигне до темата Шенген. „ЕС се намира в криза, не само финансова, но и политическа – криза на доверието. Все повече европейци са разочаровани от ЕС, тъй като в продължение на десетилетия, съюзът имаше силата на гаранция за по-добър живот на всяко следващо поколение. Сега посоката се загуби и все повече хора се разочароват и смятат, че по-голямата част от проблемите идват от управлението на ЕС и в голяма степен това е така. Сега е моментът да обърнем посоката за развитие на Европа. Последните години десните наложиха своята рецепта за излизане от кризата и тя се свежда до една дума  - рестрикция. Орязване на социалните придобивки и права на хората. Резултатът е двадесет и шест милиона безработни, в това число и шест милиона младежи. Ние, европейските социалисти, обаче имаме амбицията да променим тази посока, затова на първо място в манифеста на ПЕС е създаването на работни места и инвестициите в реалната икономика. Хората трябва да покажат, че не искат повторение на агресията, рекета, арогантността, а искат реална държава, която се съобразява с техните интереси и се съобразява с тях.


Полицаите трябва да работят със самочувствието, че държавата е зад тях


 „Днес започва окончателното приемане на закона за МВР. Това е един изключително важен и чакан закон за служителите на реда в България. Тук искам да разсея един мит, поддържан и сред полицията, че като дойдоха Борисов и Цветанов, ще се погрижат за тях. По никакъв начин не го направиха, замразиха заплатите, не се изплащаха навреме парите за облекло, извънредният труд беше нерегламентиран Много от тях бяха обезверени, срамуваха се, че МВР се превърна в политически инструмент на властта. Всички помните случая от Горна Оряховица и хората, чиито съдби бяха съсипани от Цветанов”, заяви Сергей Станишев. Той припомни, че вече са увеличени заплатите на полицаите с 10 %. „Увеличението, направено от кабинета Орешарски, само по себе си за тях е много важно, защото последното увеличение беше по времето на Михаил Миков, когато той беше вътрешен министър. Полицаите очакваха този закон, защото в него ще бъдат регламентирани и нощният труд, извънредните часове, кариерното развитие, заплащането, правата на полицаите срещу произвола на началниците. Така те ще могат да работят още по – професионално, със самочувствие, че държавата е зад тях. Ние имаме волята този закон да бъде финализиран успешно, въпреки обструкциите на ГЕРБ”, категоричен бе Станишев.  


Държавата е заделила 14 млн. лева допълнително за Велико Търново


Сергей Станишев заяви още, че за Велико Търново са били заделени около 14 млн. лв. допълнително. „За инфраструктурата и решаване на важни проблеми за областта и тази политика ще продължи и занапред, а тази година набирането на проектите ще стане по-рано. Това е нова политика на държавата и идея за сближаване на регионите, за да има и повече време за реализация на самите проекти през 2015. И това е ясен знак за хората, че правителството се грижи за едно - защото във всеки регион живеят български граждани, навсякъде имат право на добра инфраструктура, добри комунални услуги и добри пътища. Всичко това е промяна  към по-добро, стъпка по стъпка”, заключи Сергей Станишев.


Преди пресконференцията лидерът на БСП се срещна с областния управител на Велико Търново инж, Георги Рачев и след това с млади социалисти пред местния клуб на БСП. Той постави автограф на плакат с кандидатите на евролистата с пожелание "За победа за България и БСП".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни