Свързани новини

21.05.2012 13:11

Станишев пак стана шеф на БСП, Гоце в нафталина

Видян 1509 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Досегашният шеф на БСП Сергей Станишев бе преизбран на драматичния 48-и конгрес на Столетницата, продължил почти 2 дни и 1 нощ в НДК. Бившият премиер и настоящ лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) получи 77,42% от гласовете на 800 другари делегати, което означава, че за него бюлетина са пуснали 593-ма души. Единственият му конкурент, след като 25 от общо 27-те кандидати си направиха отвод – бившият кандидат за кмет на София Георги Кадиев, взе 173 гласа или 22,58%, а недействителните бюлетини са 34. Резултатите бяха обявени в неделя по обед, след като гласуването съвпадна с финала за Шампионската лига между Байерн и Челси късно в събота, а това внесе допълнителна драма с елементи на трилър.  


Часове преди изборите в БСП основният мераклия да свали Станишев – доскорошният президент Георги Първанов, усети, че ако се изправи срещу него, ще се провали публично и завинаги, взе хитро по пернишки решение. Агент Гоце би отбой и си направи отвод, без да коментира защо, обявявайки, че остава редови социалист. Е, все пак за Първанов номинациите бяха едва 82, а за Станишев – 179.


Дезертьорството си битката екс главнокомандващият обясни с паралел между себе си и еврейския цар Соломон, сравнявайки оттеглянето си с притчата за двете жени, които водили спор, че са майки на едно и също бебе. Въпросната история е първоизточник на израза "Соломоновско решение". Причина за това е решението на царя. Той разпоредил бебето да бъде разсечено на две, за да може всяка от жените да получи равен дял от него. Тогава истинската майка се отказала от претенциите, само и само пеленачето да остане живо.


Не стига, че вдигна бяло знаме, Гоце няма да може да влияе на решенията на Националния съвет на БСП, след като вкара в него само 25 души от общо 181 членове. Двама от тях - Румен Петков и Кирил Добрев, са делегирани, те влизат без конгресът да ги избира, а само с гласовете на местните организации.


Припомняме, че Първанов оглавява БСП в продължение на 5 години преди да заеме президентския пост през 2002 година. Явната му война със Станишев пък създаде вътрешнопартийно напрежение, което нажежи наистина до червено Позитано 20 в последните 4 месеца.


"Аз казах, че аз не се чувствам като тапа за шампанско, а партията не е бутилка и това действително е така. Не е шега, защото вотът на делегатите беше много ясен и категоричен", заяви Станишев по повод критиката на Първанов, че запушва партията


Лидерът призова социалистите да работят като в предизборен режим. В най-кратки срокове ще се формира Национален предизборен щаб в БСП. Станишев е уверен, че левицата може да спечели изборите при няколко условия – политическа воля, консолидация на партията, дългосрочна визия за излизане на България от прехода и кризата, програма за първата година от управлението.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв