Свързани новини

23.06.2013 15:39

Станишев: Осигурихме 75 млн.евро да борим младежката безработица

Видян 1658 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От десетилетия не е имало такава безработица, като тази сега в Европа. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев на брифинг по време на срещата на ПЕС Жени в София, на която присъстват и президентът на ПЕС Жени Зита Гурмай и Ахим Пост генерален секретар на ПЕС. „Ние ще продължим кампанията за развитие на младежка заетост на ПЕС и ПЕС жени и младежи започнала преди 1 год. Тя засяга един от най-острите, не само политически но и социални въпроси, каза още Станишев. Той бе категоричен, че 6 милиона младежи в Европа на възраст до 25 години са безработни. „Бездействията, бавните действия на европейските институции и националните правителства водят до голямо разочарование сред младежите. Именно затова ПЕС преди 1 година започна тази общоевропейска кампания. За въвеждане на младежка гаранция и финансирането на този инструмент – първо работно место с европейски средства”, посочи още Сергей Станишев. Според него в резултат на тази кампания и с подкрепата на министър председателите издигнати от социалистически партии е било взето решение на Европейския съвет и са отделени  6 млрд. евро за програми за младежка заетост в цяла Европа и най-вече в регионите, в които младежката безработица е най-висока. „За съжаление цяла България е един от тези региони, с младежка безработица по-висока от средната близо 2 пъти”, посочи президентът на ПЕС. В рамките на тези средства чрез Европейският социален фонд 75 млн. евро ще бъдат използвани за програми за младежка заетост в България, за да могат младите хора да имат шанс, да имат доходи, да имат бъдеще в икономическата среда. Но ПЕС няма да престане да оказва натиск и да продължава тази кампания, обясни още Сергей Станишев. 

Следваща тема ще бъде обсъждането и приемането  на окончателен вариант на фундаментална програма на ПЕС, каза още Станишев. По думите му тя ще бъде основата, на която ще се надгражда  манифестът на ПЕС - за европейските избори през 2014. „Но това е една средносрочна програма  - не за една година и не за един мандат на един парламент. Тя показва нашите ценности, какво сме постигнали, какво искаме да променим в ЕС, който за съжаление все повече се отдалечава като институции от проблемите на хората”, допълни Сергей Станишев.

Няма по-добра социална политика, от политиката за създаване на работни места и на икономическо и индустриално развитие.

Президентът на ПЕС поясни, че друга тема в обсъжданията на Съвета е свързана с предложенията на социалистите за нова индустриална политика на ЕС. „Европа исторически е била изключително силена икономически именно благодарение на производството. Това е основата на икономическия растеж в Европа. В последните десетилетия все по-голям дял в развитието придобиват услугите и други сектори от икономиката, а индустрията е извън ЕС - в други региони”, категоричен бе Станишев. Поради тази причина, според него, не може да се излезе от тази криза без инвестиции в производството в инфраструктура, които да създават работни места, трайни качествени с високо заплащане, за да има приходи в държавата, да има конкретни резултати за хората. „Няма по-добра социална политика, от политиката за създаване на работни места и на икономическо и индустриално развитие. Обърнете внимание, че тази политика на ПЕС изцяло кореспондира с ангажимента и приоритета на българските социалисти, като заявихме, че ако имаме доверието на хората ще започнем работа, диалог с бизнеса със синдикатите с цялото общество подготовка и една политическа програма за реиндустриализация на България”, припомни Сергей Станишев. Според него хората от по-възрастното поколение, помнят силата и конкурентоспособността на българската индустрия. „Немалко от постиженията, които имахме бяха загубени в годините на прехода, по най-безобразен начин и не дават възможност за сериозно и трайно развитие. Това трябва да се променя. Трябва да се привличат инвестиции за развитие на държавата ни като цяло”, добави Станишев.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни