Свързани новини

10.04.2014 15:20

Станишев: Имаме шанс да сменим баланса на силите в Европа

Видян 1725 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В България усещаме, че не ни третират по същия начин както други страни от ЕС. Много от надеждите, които имаха хората във връзка с членството ни в ЕС, не се реализираха. Това заяви Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС, на среща с общински съветници от България, проведена в Брюксел. Според него в страната ни няма усещане за справедливост към България и пример за това е членството ни в Шенген. По неговите думи то има съвсем конкретни технически параметри какво трябва да направи една страна, за да влезе там. „България ги е изпълнила и въпреки това се поставят нови и нови политически условия. Мартин Шулц, нашият кандидат за президент на комисията, като президент на ЕП много ясно е заявявал неведнъж, в т.ч. и пред Европейския съвет, че след като страната ни е изпълнила тези условия, тя трябва да бъде приета и ЕС да изпълни своята част от ангажимента. Това е различието между социалистите и десните към нашата страна“, каза още той.


Можем да бъдем първа политическа сила и да променим европейските политики и към България


Според Станишев всяка кампания има своето политическо значение, но тази, която ни предстои, е от огромно, защото има две особености. „На базата на Лисабонски договор, гласуването за една политическа партия и нейния водещ кандидат ще има своето пряко отражение върху избора на президент на ЕК, а това е главата на изпълнителната власт на ЕС. Този път в Европа имаме шанса да сменим баланса на властите“, категоричен бе той. Лидерът на социалистите обясни, че 10 години ЕК, ЕП, както и Европейския съвет, са доминирани предимно от десни сили. „Сега тази картина се променя, защото в Европейския съвет вече имаме 12 премиери от нашето семейство, а преди 3 години бяха само трима. До сега ЕНП има над 270 евродепутати, ние само 194. Този път можем да постигнем да сме първа политическа сила в Европа, за да имаме основания да настояваме за президент  на комисията и по този начин да се променят и европейските политики, в т.ч. и към нашата страна“, заяви президентът на ПЕС. Станишев припомни припомни думите на Димитър Благоев , че 2/3 от случващото се в страната зависи от това, което се случва в Европа. „Важно е на европейско ниво да имаме партньори, които ни разбират и уважават, за да постигнем по-добри резултати за всички български граждани“, категоричен бе той.


Водим с 2%, но не трябва да допускаме предимството да ни бъде откраднато


„Тези избори са натоварени с много очаквания. ГЕРБ казват, че ако спечелят изборите, ще свалят Орешарски и се връщат на власт. От тези избори ще зависи вътрешно-политическият процес“, категоричен е председателят на БСП. „Ако спечелим убедително, ще имаме много повече основания да разгърнем политиката, зад която сме застанали“, каза още Станишев. По неговите думи последните проучвания са благоприятни за социалистите. „Водим с 2%, но това не трябва да ни успокоява. За нас големият риск е, че повечето от нашите опоненти разчитат на контролиран вот и всички форми на натиск ще се използват. Трябва да бъдем много организирани и да не допуснем това предимство да бъде откраднато с други инструменти и механизми“, каза още Сергей Станишев.


Той обясни, че кампанията „От врата на врата“ не се прави за първи път в България и даде за пример събирането на подписи за референдума. „Бях малко притеснен в началото, но видях отношението на хората. Важно е да се намери подходът към всеки един“, заключи Станишев. На срещата присъстваха общински съветници от цяла България, по покана на евродепутата Евгени Кирилов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв