Свързани новини

22.10.2009 12:52

Станишев: И по мое време имаше натиск за фискалния резерв

Видян 1170 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

И по време на предишния мандат имаше политически и икономически натиск фискалния резерв да бъде управляван по екстравагантен начин, чрез инвестиционнни и търговски банки, за да носело уж по-голяма доходност, но с риск тези пари да изгорят.


Това заяви бившият премиер и настоящ депутат от КБ Сергей Станишев, като подчерта, че подобни идеи не са били допуснати в предишното управление на страната, предаде БГНЕС. Такива идеи е имало и по отношение на външния дълг в периода 2001-2002 г. посочи Станишев. „Сега повечето икономисти се затрудняват да определят, какви точно са били загубите за българския бюджет - говори се за милиарди лева“, припомни той. Бившият премиер каза, че е добро решението, да се игнорира екстравагантното предложение за фискалния резерв. От друга страна самият коментар, който го предхождал, показвал стил на поведение на сегашното българско правителство, което приличало на своеобразна игра „тука има - тука нема“. "Идеите, които бяха лансирани най-вече от министъра на финансите, могат да бъдат меко казано екстравагантни и авантюристични. Да не говорим, че в сметките му имаше твърде много неточности", посочи Станишев. Той припомни, че миналата година от управлението на фискалния резерв от страна на БНБ, в бюджета се е получил близо 400 млн.лв. Не отговаряло на истината твърдението на финансовия министър, че лихвите са много ниски, защото фискалния резерв се управлява по специфичен начин, а общият сумарен ефект е положителен. За Станишев остава открит въпроса, че ако министърът на финансите може по такъв безотговорен начин, да отправя такива опасни послания в публичното пространство, какво можем да очакваме от него в бъдеще.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион