Свързани новини

19.10.2009 11:30

Дянков: Резервът ще се използва за по-висока доходност

Видян 1657 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фискалният резерв от 8 млрд. лева може да се използва за по-висока доходност, заяви финансовия министър Симеон Дянков след участие в международната конференция за реформите в новите страни членки на ЕС в София, предаде БГНЕС.


Дянков изрази учудването си, че близо 10 години резервът е стоял по сметка с лихва между 0.3 % 0.5 % от което сме загубили няколко милиарда лева. Според него е разумно резервът да е в търговски банки, от които може да има доходност от около 6 %. Резервът на здравната каса, който е около 700 млн. лева, чрез парламента трябва да бъде отблокиран и да се използва за здравни грижи на българските граждани, а не да стои по сметки с ниска доходност, заяви Дянков. За следващата година се планира резервът на НЗОК да бъде между 140 и 150 млн. лева и здравните вноски да отиват само за здраве. Банкрутът на болниците с големи дефицити в България не стои на дневен ред, но ще се търси отговорност от техните управителни органи, защо се е стигнало до тук, коментира Дянков.
До края на годината ще се търси решение на този проблем, включително и законодателно. Болниците в България наистина са повече в сравнение с другите европейски страни, заяви той. Пътят обаче не е да се закриват, а да се промени профила на тяхното ползване. Трябва да дойдат нови хора в управлението на проблемните сектори в страната, които да са извън системата, и да осъществят необходимите реформи в здравеопазването, енергетиката, митниците и др., посочи Дянков в изложението си пред участниците в конференцията.
До сега са липсвали политическа воля и добри политици, което е възпрепятствало страната ни по-лесно да премине през кризисния период, допълни той. Политиците са част от проблема, особено онези, които са свързани с мафиотски лобита, каза Дянков. Той даде за пример енергетиката, където не е имало никакъв преход през последните 20 години. Според него редица проекти там са направени, за да се краде мащабно. По думите на Дянков България трябва да изгради индикатори в приоритетните области: образование, здравеопазване, екология и инфраструктура. Трябва да създадем национална стратегия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей