Свързани новини

11.06.2018 10:56

Станишев готви доклад за България в Шенген с всички граници

Видян 1241 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Идеята за поетапно присъединяване на България към Шенген не е нова – обсъжда се още от 2011 г., но напоследък набира скорост. Последно я чухме от канцлера Меркел при посещението й в София през януари. Убеден съм обаче, че влизане само с въздушни и морски граници би било стратегическа грешка – ще отложи за неопределеното бъдеще вдигането на контрола по сухопътните, които са икономически по-важни, ще постави под въпрос участието на България в бъдещи общоевропейски системи за сигурност и ще бетонира двойния стандарт на членство в Шенген.”


Ето защо инициирах доклад в ЕП, който ще поиска от държавите-членки незабавно решение за приемане на България с всички граници. Това ще бъде качествено нов елемент в позициите на европейските институциите по темата.”


Това обяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев по време на конференция за разширяване на Шенгенското пространство, организирана в Дубровник, Хърватия, от евродепутати-социалисти. В дискусията се включиха комисарят по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос, зам.-председателят на Европейския парламент Йоан Пашку, държавният секретар в министерството на вътрешните работи на Румъния Даниел Марин, бившият министър на вътрешните работи на Франция Мишел Алиот-Мари, зам.-министърът на вътрешните работи на България Красимир Ципов, ръководителят на хърватските социалисти в ЕП Тонино Пицула, евродепутати, ескперти от Европейската комисия, политолози и студенти.


„Конференцията, която организирахме с колегите Пашку и Пицула, продължава серията от инициативи, целящи връщането на темата Шенген в дневния ред на ЕС”, заяви Станишев, който беше определен за докладчик на ЕП за пълното приемане на България и Румъния в Шенген.


„Въпреки силната опозицията от консервативни политически сили, ние, социалистите, полагаме всички усилия да осигурим подкрепа в европейските институции. Приемането на доклад, с който ЕП недвусмислено ще заяви, че поетапно влизане е неприемлив вариант, ще бъде поредният конкретен резултат. Очевидно е обаче, че десни правителства спират България за Шенген. Затова смятам, че трябва да се работи както в институциите, така и по линия на политическите семейства, особено това на европейската десница (ЕНП). За съжаление отсъствието от конференцията на министрите на вътрешните работи на България и Хърватия, които са част от ЕНП, не изпраща добър сигнал”, посочи евродепутатът.


Решението за приемането на България в Шенген е изцяло в ръцете на държавите-членки (Съвета на ЕС), но процедурата изисква ЕП да бъде консултиран, което предоставя възможност за косвено влияние и възобновяване на процеса. Изготвянето на доклада ще включва дебати в Комисията по вътрешни работи и правосъдие в ЕП, както и в пленарна зала с участието на представители на ЕК и на Съвета. При успех в преговорите с поличитеческите групи в ЕП се очаква евродепутатите да приемат резолюция по темата през октомври тази година.


„На последния си конгрес БСП открои членството на България в Шенген и Еврозоната като непосредствени национални приоритети. Тогава управляващите не се вслушаха в аргументите, че неприемането ни в Шенген е проблем не само за България, но и за ЕС като цяло и заявиха, че по време на Българското председателството не можем да поставяме национални въпроси. Смятам, че предстоящото Австрийско председателство, оглавявано от десницата, е исторически прозорец да поставим въпроса на дневен ред. По това ще си проличи дали Българското председателство и активната външна политика през последните 6 месеца са били успешни и ще донесат реални ползи за българските граждани”, категоричен е Станишев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей