Свързани новини

09.05.2009 13:23

Станишев: Без алтернативно депо за отпадъци ни чака криза

Видян 1584 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Ако не започнат сега системни действия за намиране на алтернативно депо за следващите години, ще настъпи огромна криза”, заяви премиерът Сергей Станишев, съобщи БГНЕС.


Министър-председателят уточни, че Националният кризисен щаб си е свършил работата, като помогнал на Столична община и на софиянци с отпадъците. „Оказа се, че тази дейност може да се извършва на много по-ниска цена, защото фирмите бяха мобилизирани”, заяви Станишев. Втората задача на щаба е била намирането на трайно решение, защото по неговите думи София е единствената европейска столица, която няма трайно уреждане по проблема. Според експерти в края на година окончателно ще се изчерпа сметището в Суходол като капацитет. „Аз бях много изненадан и то неприятно, когато вчера чух изявлението на кмета на Столична община, който призна, че в балирането имало източване на големи размери”, заяви министър-председателят. Според Станишев е очевидно, че тези, които не искат да се реши проблема вастояват да се върнат към тази практика на балиране. Той коментира, че сметосъбирането и сметоизвозването се извършват без обществени поръчки: „Балите се извозват на пряко договаряне с някои фирми, близки до Столична община”. Според Станишев това е много тревожно, защото „ситуацията действително е много остра и въпросът е какво правим след 1 януари, следващата година”.
На въпрос как ще коментира изказване на министъра на държавната администрация и административната реформа Никола Василев, че около 20 решения се слагат на маса в последния момент, премиерът отговори: „Господин Василев да си държи нервите първо, защото един министър би трябвало да си владее емоциите. Второ, случва се на всеки един МС разни решения да се разглеждат в спешен порядък”. Станишев каза, че иска да припомни на „г-н Василев”, че на всяко заседание на МС досега оперативно от създаването на щаба е докладвано за изпълнението на дейностите на щаба и за анализа, който се прави. На предишното заседание на МС е била направена констатацията, че основният проблем остава сметището в Суходол и че това е генератор на бъдеща много голяма криза в много кратък период от време. Досега държавата и всички данъкоплатци са платили на различни общини, за да приемат отпадъците на столицата близо 80 млн. лева и повече. „Никой не иска чужди отпадъци”, каза Станишев и посочи, че държавата е плащала, за да спаси София. „На г-н Василев му препоръчвам да внимава с приказките, защото и аз мога да си отворя устата”, заплаши Станишев. Запитан какво би казал на Василев, той отговори „Да мълчи”.
На въпрос за предизборното намаляване на София, Станишев коментира, че „в България всичко се политизира по много изкуствен начин, много примитивно и тясно партийно”. „Тези, които вдигат голям шум не правят елементарна математическа сметка, че след като беше въведен за първи път мажоритарен избор за последните 15 и повече години, вече хората да могат да избират директно народни представители, да избират между личности, а не само между листи на политически партии” каза той. Премиерът обясни и че се дели не 240 на 31, а 209 на 31, отчитайки единствено примитивно преброяване от 2001 година. Премиерът отчете, че Коалиция за България има шанс да бъде първа политическа сила. „Показахме, че имаме много силни евродепутати. Постоянно отстоявахме интересите на България и това е голямото им достойнство пред всички български граждани за разлика от депутати от ГЕРБ, които не са се спрели, за съжаление и ми е тъжно да го казвам, да работят срещу България”, заяви той. Според Станишев, те чернят България и тон за това дава техният лидер. Станишев отрече да е разговарял с вътрешния министър Михаил Миков по повод двете убийства в столицата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.