Свързани новини

06.03.2017 10:38

Стандарт енд Пуърс повиши кредитния рейтинг на София

Видян 1056 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Международната рейтингова агенция Стандарт енд Пуърс (Standard & Poor's) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на София. Той остава BB+ със стабилна перспектива, колкото е на държавата.



По правило община не може да има по-висок кредитен рейтинг от този на държавата. Потвърденият рейтинг е признание за Столичната община и добра предпоставка за привличане на инвестиции в града.  В своя анализ Стандарт енд Пуърс отбелязва финансовата стабилност, високата ликвидност и ниво на собствени приходи на общината.



19’ припомня, че през 2016 г. приходната програма на Столичната община бе изпълнена 100%.



Тенденцията се запазва и тази година – през януари приходите от данъци и такси в бюджета на София са 23,9 млн. лв. - с 1,5 млн. лв. повече, в сравнение със същия период на миналата година, коментира първият зам.-кмет на общината Дончо Барбалов.



По думите му при анализа на рейтинговата агенция за взети под внимание финансовите резултати и мерките за стабилизиране на общинските търговски дружества, както и голямата капиталова програма на София.  Той посочи, че за тази година тя е размер на 435 млн. лв. – с 35 млн. лв. повече, отколкото през 2016 г., като от тези средства над 275 млн. лв. са от оперативни програми на ЕС.
Финансовата политика, устойчивата приходна база, ясните приоритети и цели за развитието на града са свидетелство за стабилността на Столичната община като партньор и база за инвестиции, каза още Барбалов.



Високата оценка за София коментира и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че основните аргументи за повишението са много строгата финансова дисциплина, амбициозната капиталова програма, която се финансира благодарение на повишената събираемост на приходите, и съфинансирането на европейските проекти.



Специално е изтъкнат фактът, че успяваме да се разплащаме навреме с нашите партньори, добави Фандъкова.
Кметът обясни, че благоприятният ефект от повишения рейтинг е, че всички заеми, които общината вече има, както и тези, които ще поиска, ще бъдат с още по-ниска лихва.
На практика само от двата заема, които имат електротранспортът и общината за интегрирания градски транспорт, се спестяват около половин милион лева, добави Фандъкова.
По думите й така общината ще има по-силен старт за преговорите с Европейската инвестиционна банка за заема от 50 млн. евро за реконструкция и изграждане на нови булеварди и улици в София.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое