Свързани новини

01.06.2021 10:44

Standard & Poor's потвърди рейтинга на България със стабилна перспектива

Видян 911 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стандарт енд Пуърс (Standard & Poor's) потвърди рейтинга на България със стабилна перспектива. Международната рейтингова агенция оценява дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'.

Перспективата пред рейтинга остава стабилна, съобщават от Министерството на финансите, предаде БНР.

Бавният темп на ваксинация и потенциалното активизиране на пандемията от Covid-19 биха могли да предизвикат по-слабо от очакваното възстановяване на външното търсене, което би изместило част от очакваното възстановяване в 2022 г., смятат от S&P. Според рейтинговата агенция свиването на икономиката на България до този момент е било относително слабо и се дължи най-вече на устойчивото вътрешно търсене.  В средносрочен период до 2024 г., големият поток на средства от ЕС ще осигурят солидна възможност за икономически растеж на България, категорични са анализаторите.

Въпреки че резултатите от неотдавна проведените избори показаха политическо раздробяване и противопоставяне при взимането на решения, от рейтинговата агенция не очакват тези развития да отложат най-важните политически задачи като присъединяването към еврозоната или усвояването на средства по програми на ЕС.

Дори при тази предизвикателна вътрешна политическа среда и в условията на пандемия, България запази силна фискална позиция. Очакванията на агенцията са от 2022 г. фискалната консолидация да намали допълнително дефицитите, поддържайки нетния държавен дълг на ниско ниво от 20% от БВП през следващите години. Въпреки това от агенцията посочват, че това е значително увеличение от предпандемичните нива.

Евентуално повишение на рейтинга може да очакваме след присъединяването към еврозоната, а потенциално понижение – при проблеми във финансовия сектор.


 Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 01.06.2021 10:43

    Влизането в Еврозоната няма да има никаква видима и невидима полза за обикновените българи , напротив приемането на Еврото ще повиши шоково цените . Как ще оживеят 2.5 милиона пенсионери с 350 лв пенсии . Валутният борд си беше и е добро решение за България. Защо Румъния , Унгария , Полша , Дания и други от ЕС категорично отказват да влязат в Еврозоната ?! Защо ги е страх да влизат там ?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

близнаци