Стагнация на европейската икономика в края на 2023 г., докато българската нарасна с 0,5%.

Свързани новини

08.03.2024 12:50

Стагнация на европейската икономика в края на 2023 г., докато българската нарасна с 0,5%

Видян 248 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Икономиката на еврозоната и на целия ЕС стагнира през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо предходните три месеца, показват данни на официалната европейска статистика Евростат.

В същото време БВП на България се повиши с 0,5% спрямо третото тримесечие, като седем други страни членки на ЕС отбелязаха по-добра икономическа експанзия през последното тримесечие на 2023 г.

БВП на еврозоната остана на нивото от предходните три месеца, когато се сви с 0,1%, избягвайки "на косъм" навлизането в т.нар. "техническа рецесия" (две поредни тримесечия на отрицателен растеж). В рамките на целия Европейския съюз БВП също остана непроменен през периода октомври - декември 2023 г. спрямо предходните три месеца, когато отново отбеляза стагнация.

Най-солиден растеж на тримесечна база през четвъртото тримесечие на миналата година отбеляза БВП на Дания (ръст с 2,0%), следваната от Хърватия (повишение с 1,3%) и Словения (с 1,1%).

Най-голямо свиване пък отчита икономиката на Ирландия (спад с цели 3,4%), следваната от тези на Естония и Финландия (понижения с по 0,7%), като икономически спад през четвъртото тримесечие на 2023 г. отчетоха 7 от 27-те страни членки на съюза.

Анализът на компонентите на БВП разкрива смесена икономически картина в Европа.

Потреблението на домакинствата и държавните разходи показаха скромни увеличения през последното тримесечие на 2023 г., което допринесе положително за икономическия растеж. За разлика от това приносът на нетния износ беше отрицателен, отразявайки сложния баланс между вътрешното търсене и външната търговска среда.

Спрямо година по-рано БВП на еврозоната се повиши през последните три месеца на миналата година с 0,1%, а на целия ЕС нарасна с 0,2% след растеж през третото тримесечие с 0,1% както в еврозоната, така и в целия ЕС.

БВП на България пък нарасна през четвъртото тримесечие на 2023 г. с 1,6% спрямо същия период година по-рано, като осем други членки на ЕС отбелязаха по-силен икономически растеж, водени от Хърватия и Малта (повишение с по 4,3%), Дания (с 3,1%), Словения (с 2,6%), Португалия и Кипър (с по 2,2%), Испания (с 2,0%) и Полша (с 1,7%).

В същото време броят на трудово заетите хора в ЕС и в частност в еврозоната се повиши през четвъртото тримесечие на 2023 г. сътовено с 0,2% и с 0,3% спрямо предходните три месеца, когато нарасна с 0,2%.

Спрямо година по-рано заетостта се увеличи в еврозоната с 1,2%, а в целия ЕС - с 1,0%, след растеж съответно с 1,4% и с 1,2% през третото тримесечие.

Трудовата заетост в нашата страна пък се повиши през последното тримесечие на 2023 г. с 0,5% спрямо три месеца по-рано и нарасна с 1,2% спрямо година по-рано след спад с 0,6% през периода юли - септември 2023 г., показват още данните на Евростат.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към