Свързани новини

10.12.2020 11:12

Спрете безконтролното раздаване на бонуси в държавната администрация

Видян 3534 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През годините стана практика в редица висши държавни органи, учредени със специален закон, в края на бюджетната година реализираните "икономии" по бюджета да се раздават на висши чиновници под формата на 13 и 14 заплата и/или финансови бонуси, съобщава Дневник. Правните основания за това са изключително спорни.


Особено смущаващ е случаят от миналата година с Централната избирателна комисия, за която стана публично известно, че освен 13 и 14-та, членовете ѝ са си раздали и 15 и 16 заплата! И то при изрично разписан в чл. 52 от Изборния кодекс месечен размер на възнагражденията им, без възможност членовете на ЦИК с тяхно собствено решение и/или приети от същите тях вътрешни правила за работата на комисията, да си разпределят допълнителни възнаграждения.


Нещо повече - публично известно стана, и че ежемесечните наеми за жилищата на няколко от членовете на ЦИК, както и разходите им за таксиметров транспорт, също се поемат от бюджета на комисията, т.е. от българските данъкоплатци?!


Тази година очевидно отново няма да е изключение. С Протоколно решение 258/24.11.2020, в т. 5 - "Разни", комисията е гласувала отново допълнителни възнаграждения на членовете си! Не по-малко скандално е разписаното в Протоколно решение 257/17.11.2020 (стр.50) купуване на 19 броя нови мобилни телефона на обща стойност 26 416 лв., или по около 1400 лв. бройката!


Придобиването на подобен висок клас мобилни апарати от висшите държавни чиновници напомня позабравения скандал "Верту" с депутати от 41-то НС, когато част от народните избраници бяха заснети със скрита камера в работно време на "ВИП"-събитие. Присъствието им на това събитие имаше единствената цел да се сдобият безплатно със скъпата вещ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 10.12.2020 12:22

    Особено такива като ЦИК с 13, 14, 15 и 16 коледни заплати без да са свършили грам работа. Защо изобщо получават и огромните заплати през годината като никога за нищо не са готови?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак