Свързани новини

10.10.2012 13:55

Спорната македонска изложба все пак беше открита

Видян 1160 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В белгийския град Моримо отвори врати спорната македонска изложба със старобългарски ръкописи. Първоначално изложбата беше обявена като "Македонско историческо наследство", което предизвика напрежение между историци.


Въпреки че събитието откри македонската министърка на културата, изтъкваща величината на хилядолетната македонската култура, организаторите твърдят, че са проверили внимателно експонатите и ги представят политически и исторически коректно, което в последствие ще преценят нашите историци.

Евродепутатът Андрей Ковачев, който с протестите си оказа решаващ натиск над Кралския музей в Брюксел, за да бъде променено заглавието на изложбата, все пак остана недоволен.


„Дойдох със смесени чувства. От една страна исках да видя как ще представят изложбата научно, базирана на фактите, а от друга страна се опасявах, че македонската страна иска да аргументира една тяхна теза, базирана на това ,че търсят история от античността до наши дни и присвояване на друго културно наследство. Уви, опасението ми се потвърди с речта на госпожа министърката на културата. Тя се опита да представи тези ръкописи като хилядолетно културно македонско наследство. Тези ръкописи, които виждаме, са част от българското културно наследство", коментира Ковачев.


За македонската страна обаче това, което е писано в Македония, било македонско. Изложбата, оживила иначе отдалечен от Брюксел музей, остава отворена до края на другата седмица.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог