Свързани новини

03.06.2016 10:46

Споразумението между ЕС и Турция не защитава правата на бежанците, посочи Амнести интернешънъл

Видян 1603 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
   Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" призова ЕС да спре плановете си за връщане на бежанци в Турция, предаде БНР.  От организацията твърдят, че споразумението между ЕС и Турция за спиране на незаконната миграция е незаконно и безразсъдно, защото бежанците не получават ефективна защита в Турция. Те посочват още, че Турция няма капацитета да обработва молби за убежище и не изпълнява някои основни критерии за "сигурна страна".


Турция е приела 3 милиона бежанци, в това число 2,75 милиона сирийци. Страната не дава пълен бежански статут, а повечето бежанци на нейна територия не получават държавна помощ, отбелязва "Амнести". Организацията повтаря твърдението си, че сирийците в Турция са в опасност да бъдат принудително върнати в обхванатата си от война страна. Турски официални лица отхвърлят това изложено и в предишни доклади  твърдение.

    Съгласно споразумението незаконните мигранти, които са пристигнали на гръцките острови от Турция след 20 март ще бъдат върнати в Турция. В замяна на това ЕС ще приема по един сирийски бежанец от Турция за всеки сириец, който Гърция връща в Турция. Турция, също така, трябва да получи 6 милиарда евро помощ, безвизов режим за ЕС и ускоряване на преговорите й за присъединяване към съюза.

 Преди дни Амнести интернешънъл призова Испания да реформира системата си за прием на бежанците, определяйки я като „неефикасна,остаряла и дискриминираща“ и осъди „срамно“ малкия брой приети бежанци, предаде Фокус. След проведени над 80 интервюта с търсещи убежище лица и бежанци, и посещения в няколко приемни центъра, правозащитната организация е стигнала до заключението, че тези хора са изправени пред голямо чакане, понякога продължаващо с години, за вземане на решение по техните случаи, съчетано с неадекватна финансова помощ, която принуждава някои от тях да живеят на улицата.

„Има правителства, като вашето, които просто не искат да приемат бежанци, приемащи ги по малко, въпреки общественото мнение – искащо те да бъдат приети, както повечето регионални обществени администрации“, каза директорът на „Амнести интернешънъл“ за Испания Естебан Белтран пред журналисти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева