Свързани новини

28.04.2014 14:50

Спорът с ЕРП-тата пак в задънена улица

Видян 1000 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране отложи вчера своето решение по отнемане лицензите на електроразпределителните дружества заради дълговете им към НЕК. На продължилото по-малко от половин час публично заседение регулаторът даде срок до 12 май на енергодружествата за допълнителни становища. След гергьовденските празници кампаниите ще имат четири работни дни да отправят предложения.


Наказателната процедура започна, след като ЧЕЗ, Енерго-про и EVN отказаха да платят на държавната Национална електрическа компания дължими 350 милиона лева. Аргументът им е, че компанията също им дължи много пари за „зелена” енергия. Енергийният регулатор трябваше да се произнесе в началото на месеца, но се стигна до отлагане заради нови доказателства, представени от НЕК.


Междувремнно две от дружествата - EVN и ЧЕЗ вече предложиха споразумения. На последното заседание на ДКЕВР трите компании се оправдаха, че спорът им с НЕК не е основание за отнемане на лицензи. Според тях спорът трябва да се реши от съда.


„Тук не става въпрос за търговски спор, а за режим, определен от ДКЕВР”, заяви председателят на ДКЕВР Боян Боев.


Ако се стигне до отнемане на лицензите на доставчиците на ток, начело на дружествата трябва да бъде назначен служебен управител, който да гарантира снабдяването с електричество. Той няма да има право единствено да се разпорежда с имотите на дружествата.


На заседанието на ДКЕВР не стана ясно дали ще има повишение на цената на тока от 1 юли, за каквото енергодружествата настояват. Боян Боев уточни, че разчетите за това ще бъдат готови в края на месец май или началото на юни. На широко обсъждане след това  ще бъдат представени разходите по веригата и как те се отразяват върху цените. "Компенсаторният механизъм ще бъде готов, в едно с решението за новата цена. Той е част от нея дефакто", заяви още Боев. Той отказа да коментира какво увеличение на цената са поискали от НЕК и останалите дружества по веригата. По думите му, срещу всяко увеличение или намаление на цената стоят разходи, които дружеството трябва да докаже. Едва след това се преценява дали предложението за нова цена отговаря на реалността.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци