Свързани новини

29.06.2014 14:10

Спокойно! БНБ има достатъчно пари

Видян 1537 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Провокатори по опашките пред банкови клонове в петък крещяха истерично всякакви врели – некипели за финансовата система, а ние обясняваме спокойно и простичко как стоят нещата. Първо, БНБ разполага с огромен резерв: банките държат в нея 8 млрд. в брой и още 8 млрд. във финансови активи, които заедно с наличния собствен капитал от 11,7 млрд. лева са повече от всички влогове в български банки.


Казваме български, защото покриването и гарантирането на влоговете в чужди банки е задължение на чуждите държави, което в рамките на ЕС функционира като единна система, както всеки може лесно да прочете в правилника на Фонда за гарантиране на влоговете. Това е много важно да се знае, тъй като 70% от всички трезори у нас, включително двата най-големи не са българска собственост. Което пък ще рече, че са пълни лъжи думите на „спецове”, които причисляват сумите в тях към ангажимента на българските институции.


Кого защитава този фонд, в който има още 2,1 млрд.лв? Това са всички влогове на български и чужди физически и юридически лица – т.е. хора и фирми, които са до 196 000 лева или 100 000 евро.


Фондът не гарантира само влогове на членовете на бордове и собствениците на трезори и техните „роднини по права и по съребрена линия до втора степен включително”, пише в правилника на институцията.


Гаранцията по влоговете се отнася също и за кредитните салда, които банката по закон или по договор е задължена да изплати на клиентите си.


Влоговете в различни банки са гарантирани поотделно на принципа „един вложител в една банка”. Ако Вие разпръснете паричните си средства в различни банки, те са гарантирани във всяка една отделна банка до нивото на покритие от 196 000 лв. (Ако са 5 - близо милион).


Ако имате влог под 196 000 лв., например 78 000 лв., сумата, която ще Ви бъде изплатена в случай на фалит, ще е 78 000 лв. и начислените лихви, т.е. ще получите пълна компенсация. Ако Вашият влог възлиза на 196 000 лв., ще Ви бъдат изплатени 196 000 лв., но без начислените лихви, тъй като сумата на главницата и лихвите ще надвишава гарантираното ниво от 196 000 лв. За влогове над 196 000 лв. изплатената гарантирана сума ще бъде 196 000 лв.


В случай, че вложителят дължи пари на банката, размерът на дълга му се приспада от гарантираната сума по влога.


ФГВБ започва изплащането на гарантираните влогове на титулярите на сметки най-късно до 20 работни дни, след като БНБ отнеме лиценза на банката. При наличие на изключителни обстоятелства, този срок може да бъде удължен с още 10 работни дни. Вие, от своя страна, следва да предявите правата си в рамките на общияпетгодишен давностен срок.


Ако влоговете Ви са по-големи от размера на гаранцията, каквито хора у нас има не повече от 1%, първо ще получите гарантираната Ви от ФГВБ сума в размер на 196 000 лв., след което в бъдеще можете да получите от синдиците на банката допълнително плащане.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

телец