Важно е клиентите да се информират кои са датите за отчет на техния топлинен счетоводител, как и в какъв срок могат да заявят извънреден отчет при необходимост.

Свързани новини

20.04.2023 15:28

Спират парното идната седмица

Видян 1564 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съгласно Наредбата за Топлоснабдяването краят на отоплителния сезон настъпва при три последователни дни със средна денонощна температура на въздуха над 12 С и прогноза за продължително затопляне или до края на месец април. А той е другата неделя. Абонатите, които желаят да продължат да ползват отопление е необходимо да заявят това в центровете за обслужване на клиенти на Топлофикация - София, като условията и необходимите документи може да видят на сайта на дружеството.


След спиране на отоплението фирмите за дялово разпределение трябва да имат готовност да започнат отчетната кампания за отоплителен сезон 2022/2023. Това важи за клиентите, които заплащат на база прогнозно потребление, и при които отчитането на топлините разпределители, топломерите и водомерите за топла вода се осъществява веднъж годишно.


На основата на извършените отчети, потвърдени с подпис на абоната върху документа за главен отчет, се изготвят изравнителни сметки за всички потребители в сградата, като се преразпределя измерената за отчетния период топлинна енергия. В изравнителната сметка ще бъде отразена разликата между прогнозно начислените количества и реално консумираната от енергия в рамките на отчетния период.


Важно е клиентите да се информират кои са датите за отчет на техния топлинен счетоводител, как и в какъв срок могат да заявят извънреден отчет при необходимост.


Важно е да имат предвид, че първата и втората дата за отчет се дават от фирмата – топлинен счетоводител, която в огромния процент – над 90% от случаите НЕ е Топлофикация – София ЕАД, а друг оператор.


В срок до 10 юли топлинните счетоводители трябва да са извършили отчет на някоя от двете дати. Ако пропуснете тези две дати, можете да поискате извънредна, като вие се обаждате на фирмата, която води топлинното счетоводство, но вече срещу заплащане. Проверката на измервателните уреди трябва да стане в срок до 31-ви август. Ако и този шанс се изпусне, се начислява потребление на база „служебен разход”, което е неизгодно за абоната, ако е пестил през сезона. Така в крайна сметка мнозина биват неприятно изненадани от получените изравнителни сметки, без да имат какво да сторят, за да ги коригират.


Добре е клиентите да имат предвид, че евентуалните корекции след допълнителния отчет променят изравнителните сметки на ВСИЧКИ в сградата. Което пък е предпоставка за междусъседски спорове, а понякога – и войни.


Топлинният счетоводител има задължение да информира своите клиенти за графика на отчитане.


Важно е да се знае, че дори при един уред с недистанционно отчитане (разпределители/апартаментни топломери или водомери за топла вода), трябва да се осигури достъп до имота, включително и до жилищата, в които отоплителните тела не се използват или са свалени.


Ако нямате възможност да бъдете на адреса за посещението на топлинния счетоводител, е необходимо да осигурите лице, което да бъде в имота на една от двете дати за отчет или на датата за извънреден отчет, ако е заявена.
За актуална информация за хода на отчетната кампания на клиентите на Топлофикация София като топлинен счетоводител, може да следите на сайта на дружеството, във Фейсбук страницата, както и да задавате своите въпроси на информационния телефон 0 700 11 111 или на имейл info@toplo.bg. Датите за отчет ще бъдат публикувани на сайта на дружеството www.toplo.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби