Свързани новини

03.06.2013 17:04

Спират лекарства за онкоболни

Видян 1791 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 150 лекарства са изтеглени от българския пазар само за последната година. Това обявиха на пресконференция от Асоциацията на търговците на едро с лекарства. Търговците се мотивираха с това, че цените на тези медикаменти в България са станали толкова ниски, че не представляват интерес за производителите на лекарства.


Изтеглените от пазара илачи са основно за лечение на онкологични и кардиологични заболявания, като липсата на някои, макар и трудно, се компенсира донякъде с генерични препарати, както и с регистрирането на нови медикаменти, уточни председателят на асоциацията Димитър Димитров.


Още на 17 май от пациентската организация "Заедно с теб" алармираха, че изтеглянето на тази лекарства ще доведе до огромни проблеми при лечението на онкоболни и кардилогично болни пациенти. Това са медикаменти, които  Националната здравноосигурителна каса частично заплаща. Освен това болните не бива рязко да ги спират, защото може да доведе до влошаване на състоянието им, а заместителите не винаги са достатъчно ефикасни.


Търговците на едро обясниха, че разходите за медикаменти могат да бъдат намалени само при цялостна промяна на действащата система, а не чрез административен натиск върху производителите и търговците посредством сваляне на цени и надценки.


През миналата година бяха намалени надценките на аптеките и дистрибуторите с по 2 процентни пункта. Още тогава от бранша предупредиха, че това ще доведе до негативни последици за пациентите.


Един от начините за намаляване на цените на лекарствата е чрез понижаване на ДДС върху тях, смятат фармацевтите. В повечето страни в Европа ДДС върху лекарствата е по-нисък отколкото в България, припомниха фармацевтите.


От асоциацията настояват за среща с новия здравен министър Таня Андреева, за да разберат какви са намеренията на новото правителството за промени в лекарствения пазар.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни