Свързани новини

15.12.2021 13:16

Спецпрокуратурата е отказала да разследва престъпна група по върховете на МВР

Видян 1257 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Настоящият депутат от ГЕРБ, бивш вътрешен министър и бивш директор на Главна дирекция Национална полиция (ГДНП) Христо Терзийски е бил заподозрян като участник в организирана престъпна група (ОПГ).
Тази информация е била известна на прокуратурата, ДАНС и МВР, когато той оглави вътрешното министерство през лятото на 2020 г. Данните са били предадени на Специализираната прокуратура, но в началото на тази година тя е отказала да образува разследване по случая.
Това става ясно от официално съобщение на Дирекция Вътрешна сигурност в МВР, в което се посочва, че тя обжалва прокурорския отказ пред втората инстанция – Апелативната специализирана прокуратура.
Името на Терзийски не се споменава директно в съобщението, но източници от МВР потвърдиха пред Свободна Европа, че става въпрос за него. Разработката, по която са събрани данни, че заедно със свои колеги от ГДНП той е участвал в престъпна група, е била докладвана на предшественика му Младен Маринов. Тя е продължила именно с негово разрешение.
Разработката проследява периода между 2018 и 2020 г. и е започнала „по постъпили сигнали и медийни публикации“. В нейния ход са използвани специални разузнавателни средства (СРС) с разрешение на Специализирания наказателен съд, а впоследствие за случая са уведомени ДАНС, спецпрокуратурата и Върховната касационна прокуратура (ВКП).
През юни 2020 г. водещите разработката са докладвали, че са събрали достатъчно данни за „съществуването на ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНП“, съобщава МВР, с уточнението, че въз основа на това заключение е направено искане „за образуване на досъдебно производство“.


От МВР уточняват, че Вътрешна сигурност обжалва прокурорски отказ за образуване на досъдебно производство с мотива, че наблюдаващият прокурор „не е посочил въз основа на кои материали е направил своите правни изводи“.
„Прави впечатление, че обемът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура веществени доказателствени средства е значителен, като и до момента в Дирекция Вътрешна сигурност-МВР не е постъпвало становище от наблюдаващ прокурор по тях“, се допълва в съобщението.








 






 
       



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 15.12.2021 15:37

    Всякакви "вътрешни убеждения" и "обосновани предположения" трябва да бъдат обявени за недопустими в съдебната система. Убежденията и предположенията са субективизъм.

  • 001 Anonimen 15.12.2021 13:40

    Е, на това му се казва абсолютна наглост. Бахти циганския гьонсурат!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв