Специалистите по хранене заклеймиха новата уелнес тенденция

Свързани новини

03.03.2024 07:02

Специалистите по хранене заклеймиха нова уелнес тенденция

Видян 5707 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Здравето на червата се превърна в модна дума за уелнес, а напитките "gut shot" се продават по рафтовете на почти всички супермаркети.

Експертите обаче твърдят, че макар здравето на храносмилателната система да е важно, малките напитки не са "чудотворното" лекарство, за което се представят на пазара.

Сред най-популярните са шотовете, приготвени от джинджифил и куркума, пшенична трева и ферментирало кисело мляко.


Здравословните напитки, които могат да струват 2 лири (4,57 лв.) за само 100 мл, твърдят, че повишават имунитета, възстановяват енергийните нива и поддържат микробиома - трилионите микроби в червата.




Но диетолозите предупреждават, че тези оздравителни напитки не трябва да се възприемат като "панацея за всички здравословни проблеми" и предлагат просто да се ядат плодове.


Пробиотичните напитки не са нещо ново. Марки като Yakult, които твърдят, че поддържат чревния ви микробиом здрав и населен, съществуват на пазара от десетилетия.

Сред по-новите предложения са шотът за черва на базата на кефир на M&S x Zoe за 2 паунда, както и сокове като Plenish, Moju и версии на супермаркетите.

Много уелнес шотове могат да се похвалят с качествата си за подобряване на работата на червата. Но разпоредбите в Обединеното кралство не позволяват на производителите да твърдят, че продуктите им подобряват имунната функция или поддържат нормално храносмилателно здраве.

Според регистрирания диетолог от Бирмингам д-р Дуейн Мелър обаче те могат да правят твърдения, свързани с витамините и минералите, с които са обогатени, като калций и витамин D.

Гетшотовете могат да спомогнат за поддържане на нормалната функция на храносмилателните ензими благодарение на съдържанието на калций, обяснява д-р Мелър.


Въпреки твърденията за здравословност, той заяви, че продуктите "не са чудодейно средство и е по-добре да се храните разнообразно и здравословно, включително с плодове и обикновено кисело мляко".

Някои здравни твърдения за тези напитки се основават на "ограничени научни доказателства".

"Някои пробиотични смеси от бактерии могат да бъдат полезни при опити, но липсва последователност в сместа от бактерии и в това колко са необходими, за да оцелеят в суровата киселинна среда на стомаха и да стигнат до дебелото черво, за да доведат до ползи за здравето", добави д-р Мелър.

Роб Хобсън, базираният в Лондон диетолог и автор на книгата Unprocess Your Life, заяви, че напитките няма да имат същите ползи за здравето като редовното хранене с балансирани ястия.



Източник: Dailymail

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

рак