Козунакът за Великден ще струва 5,30 – 5,50 лева за разфасовка от 800 грама, заради спекулативното поскъпване на яйцата,
прогнозира председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев пред БНР.
"Повишението на цената на яйцата не е нещо ново за нас. Винаги преди Великден знаем за какво става дума. Но това шокиращо поведение, което наблюдаваме тази пролет – от 13-15 стотинки яйцето да отиде на 35 стотинки – очевидно говорим за спекула", обясни Бонев. "Сладкарският бранш реагира бързо и вече на пазара на сладкарските изделия имаме нови цени, които са с около 10% по-високи. Цената на яйцето неминуемо ще се отрази обаче на козуначената кампания в зависимост от това дали се ползват пресни яйца, меланж или пък козуначен микс, който разбира се е най-евтин, но и продуктът е най-некачествен. Ако производителят на козунаци използва яйца, то е нормално цената на крайния продукт на козунака също да е малко по-различна от миналата година", аргументира се браншовикът."Цената на хляба остава непроменена, макар че е икономически обосновано той да поскъпне поне с 5-6%, заради поскъпването на зърното и брашното", обясни още Иво Бонев. По думите му за задържането на цените на първо място оказва изключително острата конкуренция между колегите производители. На второ място е огромният натиск от страна на търговските вериги. На трето място това е така или иначе неплатежоспособното търсене. Но има и друга причина, поради която цената на хляба да остане непроменена - огромният сив сектор в нашия бранш, посочи още Бонев. По думите му вече над 50% от хлебопроизводителите, за голямо съжаление, работят на сиво или на черно.
19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.
Толерира се използването на кирилица.
Няма коментари към тази новина !
Боряна Калейн спечели златни медали на ...
бТВ Синема 05 май 21:00ч.
Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс
- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?
– Никаква, след 30 секунди всичко е готово.