15.06.2022 17:06

Спасява ли ГЕРБ ПП с вот на недоверие?

Видян 4850 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фискалният съвет попиля кабинета за актуализацията



 „Има кой да подкрепи коалицията”, заяви депутатът Радостин Василев, който заедно с още 4 свои съпартийци по-рано напусна Има такъв народ. Това ли означава ходът на ПГ ГЕРБ? След като на 13 юни, понеделник от партията на Бойко Борисов бяха твърдо против евентуален вот на недоверие, на следващия ден във вторник те изведнъж заявиха, че ще поискат такъв. В сряда съответните документи вече бяха внесени в деловодството на НС. "Вотът е за провала на правителството във финансово-икономическата политика", пише в съобщението на ПГ ГЕРБ.




Напомняме, че от началото на календарната година – т.е. от началото на мандата си кабинетът не изплаща средства за цели сектори като: общини, култура и спорт. Припомняме също, че така и не стана ясно къде са похарчените милиарди от фискалния резерв. Данните на БНБ показват, че за само една седмица - от 18 март до 25 март той се е свил с 2.54 млрд. лева - от 9.03 млрд. лева на 6.49 млрд. лева. Други 9 млрд. лв. се изпариха през декември м.г.




„Твърдението, че пенсиите могат да се повишат само с актуализация на бюджета е заблуждаващо”, заяви още преди дни бившия финансов министър Симеон Дянков от Борисов 1. „При наличие на излишък в Бюджет 2022, както е в момента, този излишък може да се насочи към нови дейности с решение на МС или (по-добре) на НС”, посочи той.




В същото време фискалният съвет излезе с позиция, с която изрази сериозни критики към актуализацията предложена от кабинета Петков. Това е органът, натоварен да бъде независим коректив на Министерството на финансите и на правителството при изготвянето на бюджета и на поправките в него. Докладът има забележки по коректността на показателите, заложени в макрорамката, на базата на която се правят разчетите за приходите и разходите в хазната. От там посочват, че сметките са на база на заложения растеж на БВП, който отдавна не е актуален.




Премиерът Кирил Петков се появи изненадващо в НС. На въпрос на журналисти дали вотът на недоверие към правителството ще бъде гласуван, Петков отговори лаконично: "Не".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

козирог