Производителите намаляват отново производството си с ускорен темп през юли, а активността в сектора на услугите се разширява, макар че с много по-слаб темп в сравнение с началото на годината“, казва Сайръс де ла Рубия от Hamburg Commercial Bank.

Свързани новини

24.07.2023 16:33

Спадът в бизнес активността в еврозоната все повече се задълбочава

Видян 1459 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спадът в бизнес активността в еврозоната се е задълбочил повече от очакваното през юли, след като търсенето в доминираната от услугите индустрия в блок е намаляло, а фабричното производство се е свило с най-бързия темп от началото на пандемията от Covid-19, показа ново проучване.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на HCOB за еврозоната, събиран от S&P Global и смятан за добър показател за цялостното здраве на икономиката, е спаднал до 8-месечно дъно от 48,9 пункта през юли спрямо 49,9 пункта през юни, съобщава Ройтерс.

Това е под границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването и е под всички очаквания в анкета на Ройтерс, която прогнозира по-лек спад до 49,7 пункта.

Производителите намаляват отново производството си с ускорен темп през юли, а активността в сектора на услугите се разширява, макар че с много по-слаб темп в сравнение с началото на годината“, казва Сайръс де ла Рубия от Hamburg Commercial Bank.

„Икономиката на еврозоната вероятно ще затъне още повече на територията на спад през следващите месеци, докато секторът на услугите започва да губи тяга“, допълва той.

PMI индексът при услугите е спаднал до 51,1 пункта от 52,0 пункта през юни – най-ниското му ниво от януари насам и под прогнозата в анкетата на Ройтерс за ниво от 51,5 пункта.

Задлъжнелите потребители се чувстват затруднени от нарастващите разходи по заемите и цените и затова намаляват разходите си. Индексът на новите бизнес услуги е спаднал под границата от 50 пункта за първи път от седем месеца. През юли той е на ниво от 48,5 пункта спрямо 51,0 пункта през юни.

PMI индексът, обхващащ производствения сектор, е намалял до 42,7 пункта от 43,4 пункта. В проучването на Ройтерс прогнозата е за леко покачване до 43,5 пункта.

Индекс, измерващ продукцията и е част от общия PMI, спада до 42,9 пункта от 44,2 пункта, което е над тригодишно дъно.

Спадът се случва, въпреки че производителите намаляват натрупаната работа и понижават цените си. Заводите се облагодетелстват от резкия спад на производствените разходи поради спадащото търсене на материали и подобреното предлагане. Подиндексът е спаднал до 35,5 пункта от 39,5 пункта, което е най-ниското му ниво от 14 години.

В резултат на данните еврото поевтиня, предизвиквайки сътресение на пазарите в седмица, изпълнена със срещи на централните банки, в която инвеститорите очакват повишения на основните лихви в Европа и в САЩ.

Общоевропейската валута спадна с 0,43% до 1,1076 долара и с 0,6% до 156,7 йени след новината. По-късно еврото се възстанови частично, разменяйки се за 1,1085 долара към 12:30 ч. българско време.

Отделни данни показаха, че британският частен сектор расте с най-слабия си темп от шест месеца през юли, тъй като поръчките за бизнеса стагнират на фона на нарастващите лихвени проценти и все още високата инфлация.

Общият PMI индекс на S&P Global/CIPS показа предварителни стойности от 50,7 пункта, което е понижение спрямо нивото от 52,8 пункта през юни и е най-големият месечен спад от 11 месеца.

Макар и над нивото от 50 пункта, това са най-слабите данни от януари насам. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха спад до 52,4 пункта.

Проучването подсили очакванията за муден растеж на британската икономика, която досега се противопоставя на прогнозите за рецесия през 2023 г., но все още не е усетила пълното въздействие на 13-те последователни увеличения на лихвените проценти от Английската централна банка.

„Повишаването на лихвените проценти и по-високите разходи за живот изглежда оказват все по-голямо влияние върху домакинствата, забавяйки възстановяването след пандемията на разходите за развлекателни дейности“, коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global.

„В същото време производителите намаляват производството в отговор на тревожно тежкия спад в поръчките както от вътрешните, така и от експортните пазари“, добавя той.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог

Финанси, бюджетиране, спестяване, инвестиране

Финанси, бюджетиране, спестяване, инвестиране, все