Графика на цените на производител (на годишна база)

Свързани новини

30.11.2023 11:57

Спад на цените на производител през октомври с 0,9% на месечна и с 20,1% на годишната база: НСИ

Видян 607 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Производствените цени в нашата страна спадат през октомври на годишна база за седми пореден месец, като те се понижават и спрямо предходния месец, сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Общият индекс на цените на производител (PPI) в нашата страна се понижава през октомври с 20,1% спрямо година по-рано след понижение с 24,3% през септември, като това представлява производствена дефлация за седми пореден месец - от април 2023 г. насам, когато беше първото понижение на цените на производител от края на 2022 г.

Спрямо предходния месец производствените цени през октомври се понижават с 0,9% спрямо септември, когато нараснаха с 1,6 на сто.

Намаляването на цените на производител спрямо предходния месец се дължи на понижение с 4,3% на цените в добивната промишленост и с 1,2% в преработващата промишленост, докато цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се повишават с 0,3 на сто.

Спрямо година по-рано обаче цените при производството и разпределението на газ, електрическа и топлинна енергия пък се понижава през октомври 2023 г. с цели 48,8%, след като точно преди година (през септември 2022 г.) беше отчетен техен скок с цели 148,3%. Цените в добивната промишленост пък се понижават през октомври с 4,9% спрямо същия месец на 2022 г., докато тези в преработващата промишленост намаляват с 1,7 на сто.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през октомври се понижава с 0,6% спрямо септември и с 25,9% спрямо година по-рано, докато индексът на цените на производител на международния пазар намалява на месечна база с 1,3% и на годишна база със 7,8 на сто.

Данните за продължаващо намаляване на производствените цени предполагат, че и потребителската инфлация ще продължава да отслабва през следващите месеци, макар и с по-умерено от досегашното темпо.

По-рано този месец НСИ отчете забавяне на потребителската инфлация в нашата страна през октомври до 5,8% на годишна база от 6,3% през септември, достигайки най-ниско ниво от октомври 2021 г.


 Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей