Социалните мрежи
01/02

Свързани новини

11.10.2023 13:31

Социалните мрежи: Златна мина за измамници

Видян 512 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Автор: https://pixotab.com/


Измамниците се крият в социалните мрежи и новите доклади до Consumer Sentinel Network на Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ сочат огромни печалби за тях. Отчетените загуби от измами в социалните медии през последните години достигнаха зашеметяващите 2,7 милиарда долара, което ги прави най-преферирания метод за измами в онлайн пространството. Този обезпокоителен растеж на измамите се наблюдава след 2021 година.

Социалните мрежи предоставят възможности за манипулация и измама на потребителите. Те могат лесно да създадат фалшиви профили или да хакнат съществуващи такива, за да се представят за други и да привлекат доверие. Освен това, измамниците могат да изучават профилите на потребителите и да адаптират своя подход спрямо тях, използвайки информацията, която споделят публично. Тези, които пускат реклами могат да използват инструменти (налични за рекламодателите), за да насочват своите измамнически съобщения към потребителите, базирани на техните лични данни като възраст, интереси или минали покупки. Всичко това се осъществява с минимални разходи и докато достигат милиарди потребители по целия свят.

Измамите в социалните мрежи засягат хора от всички възрасти, но съблазнителните статистики са най-поразителни за младите потребители. През първите шест месеца на 2023 година, социалните медии бяха използвани като метод за контакт в над 38% от докладите за изгубени пари поради измами от хора на възраст между 20 и 29 години. За групата на 18-19-годишните тази цифра се увеличава на 47%. Тази тенденция отразява различията в начина, по който различните поколения използват социалните мрежи.

Най-често докладваните загуби от измами в социалните мрежи в първата половина на 2023 г. идват от хора, които са се опитали да закупят стоки предлагани в социалните мрежи. Това представлява цели 44% от всички доклади за загуби от измами в този сектор. Дрехите и електрониката се нареждат в челото на списъка с недоставени стоки. Интересно е, че измамите, свързани с онлайн пазаруване, имат най-голям брой доклади, но най-големият общ размер на загубите в долари идва от измами, използващи социалните мрежи за насърчаване на фалшиви инвестиционни възможности.

През първите половини на 2023 г. над половината от парите, отчетени за изгубени поради измами в социалните медии, са изчезнали поради инвестиционни измами. За да привлекат хората, тези измамници рекламират своите предполагаеми инвестиционни успехи, често се опитвайки да ги насочат към фалшиви инвестиционни уебсайтове и приложения. Те правят обещания за огромни възвръщаемости и създават впечатление, че вашата „инвестиция“ расте. Всъщност, често се използва криптовалута за измамите, и крайният резултат за жертвите е да останат с празни ръце.

След инвестиционните измами, докладите сочат, че измамите с любовен характер заемат второ място по загуби в социалните мрежи. През първите шест месеца на 2023 година, половината от потребителите, които са съобщили за загуби поради онлайн любовни измами, са посочили, че измамата е започнала във Facebook, Instagram или Snapchat. Тези измами често започват със запитване за приятелство от непознат, последвано от нахлуване с любовни изявления и краен иск за пари.

Измамата в социалните мрежи е сериозен проблем, който засяга потребителите от целия свят, особено младите хора. По време, когато социалните медии са неразделна част от живота ни, вниманието и осведомеността са от съществено значение. Потребителите трябва да бъдат внимателни и да се предпазят от съмнителни обяви и предложения в онлайн пространството, за да не станат жертви на измамниците.



Източник:https://pixotab.com/





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог