По повод своя 80-годишен юбилей, титлата „Почетен гражданин“ ще бъде присъдена и на проф. Михаил Неделчев една от най-забележителните литературни и обществени фигури на нашето време.

Свързани новини

13.05.2022 09:25

СОС реши Петър Стоянов да бъде почетен гражданин на София, а улица да бъде кръстена на името на Милен Цветков

Видян 1920 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столичният общински съвет гласува президентът в периода 1997 – 2002 Петър Стоянов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на София“. Това съобщиха от Столичния общински съвет. Стоянов е изтъкнат български политик, оставил ярка следа в най-новата ни история, а тази година на 25-и май ще отпразнува своя 70-годишен юбилей.



Освен с категоричната си политика по отношение на външнополитическите приоритети на България, Петър Стоянов ще бъде запомнен с острата си нетърпимост към корупцията и злоупотребата с власт, както и с усилията си за опазване върховенството на закона и правата на гражданите, посочват още в мотивите на доклада, вносителите – кметът Йорданка Фандъкова, председателят на СОС Георги Георгиев, председателят на комисията по култура Малина Едрева и секретарят на Столичната община Венера Милова.


По повод своя 80-годишен юбилей, титлата „Почетен гражданин“ ще бъде присъдена и на проф. Михаил Неделчев една от най-забележителните литературни и обществени фигури на нашето време.


Автор е на десетки книги, студии, монографии, активно публикува статии и рецензии в периодичния печат. Преподавател и изследовател по теория и история на литературата в Нов български университет от 1974 г., доцент, професор, от 2010 г. е почетен професор на НБУ, където е дългогодишен ръководител на Департамент „Нова българистика“.


Общинските съветници гласуваха и званието „Почетен гражданин“ да бъде присъдено и на режисьора Асен Шопов. В над половин вековната театрална дейност на Шопов фигурират над 100 постановки реализирани на столична и извънстолична сцена, както и два игрални филма. През годините режисьорът остава верен на собственият си стил и избира сериозни текстове, чрез които търси отговорите на въпросите сред зрителите.


Местният парламент одобри още улица в район „Подуяне“ да носи името на емблематичния журналист Милен Цветков, който загуби живота си след като колата му беше пометена на червен светофар на столично кръстовище.




 В професионалната си кариера Милен Цветков беше водещ на „По света и у нас“ по БНТ, репортер и водещ в няколко предавания на националната телевизия. В Нова телевизия беше водещ на предаването „Здравей, България“, „60 минути с Милен Цветков“, новините в „Календар“, „Часът на Милен Цветков“. Той беше водещ и на предаването „Нищо лично“ по Радио Експрес. От март 2020 г. до смъртта си води предаването „Алтернативата“ по ТВ1.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

стрелец