Свързани новини

30.10.2013 14:20

Софиянци погребват близките си по родните места, било по-евтино

Видян 2114 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софиянци все по-често погребват близките си по родните места. Това е една от причините с 10% да намалеят траурните ритуали в столицата от началото на годината, предаде "24 часа".


"Става въпрос за около 1500 погребения по-малко. Тенденцията отчитат траурни агенции. Освен по-ниската смъртност вероятно сред причините е, че наследниците решават да погребват покойниците по родните им места в провинцията, където е доста по-евтино", обясни шефът на общинското предприятие "Гробищни паркове" Венцислав Григоров.


Таксата за вечни времена е 570 лева, а за урна - 285 лв. В провинцията сумите са в пъти по-малки.


"На Централните гробища и в "Бакърена фабрика" се правят само вторични погребения, защото няма места. Свободни парцели има само на "Малашевци". Останали са 40 дка, които ще стигнат за 2 г.", посочи Григоров.


Освен трите големи гробища в столицата има още около 30 по-малки в кварталите и по селата. Те са действащи и се поддържат от районните кметове.


Засега идеята за изграждане на две нови гробища - край Казичене и до "Филиповци", е замразена заради протестите на граждани за поредното търсене на нови подходящи терени, които да удовлетворят всички.


Заради набезите и кражбите на надгробните плочи догодина общината планира да разшири видеонаблюдението в трите гробища и да увеличи екипите на Общинска полиция. Сега в тях патрулира само един екип. Вече е открадната една от камерите, които пазят Централните гробища. Поне още две устройства ще бъдат поставени в "Малашевци", а след изграждането на ограда на "Бакърена фабрика" ще има поне 7 камери.


В Централните софийски гробища отдавна няма места. Там се правят само вторични погребения. Така в един парцел вече лежат 3-4 поколения


Справка на общината, изготвена по искане на "24 часа", показва спад на жалбите. За 2011 г. те са били 362, като оплаквания от кражби и набези е имало почти всеки ден. След смяната на охраната през 2012 г. за 17 месеца сигналите са почти двойно по-малко - 194.


"След поставянето на видеонаблюдение и вкарването на патрул на Общинска полиция в трите гробища са задържани 18 лица, като едно от тях е било обявено за национално издирване. Най-често става въпрос за кражба на гробове, демонтиране на плочи или букви от паметници и изнудване на близките на покойниците", обясни шефът на общинската дирекция по сигурността Красимир Димитров.


От изграждането на Централните гробища през 1889 г. до момента там са погребани над 1 млн. души. Най-старите гробове са пръснати по алеите. Всички места са откупени за вечни времена и в един гроб лежат няколко поколения. Отговорността за поддръжката е на наследниците. Заради многото изоставени от години парцели и колумбарийни стени Григоров предлага да се въведе такса от 1 лев за абонаментна поддръжка. Липсата на закон, който да регламентира погребалната дейност у нас, обаче се оказва пречка за пускане на услугата, допълва 24 часа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

лъв