Свързани новини

15.05.2020 09:25

София зае 7-мо място в конкурса за зелена столица на Европа

Видян 1375 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"При първото си участие в конкурса на Европейската комисия за Европейска зелена столица София се класира на седмо място в надпревара с 18 европейски градове. Дижон, Гренобъл, Торино и Талин са градовете-финалисти, от които през есента ще бъде избран градът – зелена столица на Европа за 2022 г.


София е оценена на първо място в категориите „Качество на въздуха” и „Интегрирано управление”, на трето място по индикатора „Адаптация към промените в климата”  и на четвърто по „Смекчаване на промените в климата” и  „Енергетика”. По темите „Отпадъци” и „Зелен растеж и екоиновации” София е класирана съответно на шесто и седмо място. Препоръките на журито към нашия град са за надграждане на постигнатото по темата „Градска мобилност” и за усилена работа по темите “Биоразнообразие”, “Устойчиво земеползване”, “Води” и “Шум”. Оценяването се осъществява по 12 показателя от определено от ЕК международно жури от учени и екперти.


Кандидатстването на София за Европейска Зелена столица е инициатива на кмета Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova, за което през октомври 2016 г. към Фондация „Асоциация за развитие на София“ бе създаден екип на проекта „Зелена София” на Столична община. През последните три години той работи по четири приоритетни области – качество на въздуха, управление на отпадъци, градска мобилност и градска среда, осъществи пилотни проекти, предложи идеи за развитие в тези сфери и подготви апликационната форма за първото кандидатстване на столицата ни в конкурса.


След натрупания опит от това безспорно добро представяне, анализ на резултатите, препоръките на журито и изготвяне на предложение за мерки по тях, София отново ще участва в надпреварата и ще подаде своите документи през тази есен.


И още една добра новина за България. В конкурса Европейски Зелен лист 2021, в който участват  по-малки градове един от градовете финалисти е Габрово, заедно с Елсиноре (Дания), Лаппеенранта (Финландия), Ниборг (Дания) и Ringkøbing-Skjern (Дания). До два града могат да спечелят наградата през всяка година.


Да пожелаем успех на българския финалист – град Габрово!", пише Лорита Радева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец