01/04

Свързани новини

01.02.2021 10:43

София с тикет система като в Лондон и Амстердам

Видян 1672 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Скоро София ще се нареди до технологични градове като Лондон и Амстердам. Причината е новата система за таксуване в градския транспорт, която влиза в пълна експлоатация през месец май. Подобен тип интелигентни системи има в различни градове по света, а скоро ще може да се използва от близо 1 400 000 жители на столицата.


 Билетчето - дигитално и достъпно



Новата система осигурява много възможности за таксуване на пътуването в градския транспорт, включвайки и технологиите, част от ежедневието и работата на хората. Телефонът, смарт часовникът, както и банковата карта ще могат да служат и като билет и с тях да се плаща за обществения превоз. Новата система обединява подземен и наземен транспорт и с един документ ще може да се пътува във всички видове. В метрото, в трамвая, в автобуса и в тролея ще се ползва единна смарт карта. Тя ще може да се зарежда, както онлайн, чрез уеб портал, така и на специални автомати, а също и по познатия досега начин – в пунктовете на ЦГМ и партньорската мрежа. Така времето за сдобиване с превозен документ може да отнема секунди.
Дали ще използват телефон или банкова карта, дали ще е със смарт карта или друго, пътниците вече трябва да се валидират на устройствата, поставени до всяка врата на превозните средства и на бариерите на метрото. Така гражданите ще се самотаксуват за пътуването си. Валидирането трае милисекунди и е безконтактно. А ако в рамките на деня много пъти се използва банкова карта, то се прилага принципът на  т.нар. умна дневна карта, която таксува максимум до размера на дневната карта за пътуване, т.е. 4 лева.
След като противоепидемичните мерки се променят, шофьорите също ще продават карти за еднократно пътуване. Те ще отпечатват билета веднага, чрез бордови принтер, а то ще важи за конкретното пътуване и няма нужда да се валидира. С всички допълнителни възможности за таксуване, пътуването с обществения транспорт става по-достъпно и бързо за пътниците.



По-удобен и сигурен транспорт



Анализът на данните от трафика ще даде възможност за подобряване ефикасността на градския транспорт. Така със съществуващата транспортна инфраструктура ще се направят по-добро планиране, по-гъвкави разписания, по-удобни линии. Общественият превоз ще бъде наличен там, където има нужда от него. Ще бъде и с по-ефективна свързаност между различните видове транспорт, така че пътниците лесно и бързо да се придвижат в различните части на града. За това допринася и вече работещото видеонаблюдение, чрез което с помощта на машинно самообучение се следи запълнеността във всички превозни средства. То дава и по-голяма сигурност за пътници и водачи, тъй като при инцидент шофьорите могат да сигнализират чрез паник бутон в центъра за видеонаблюдение.   



Повече екологични ползи



Опитът от други градове показва, че благодарение на внедрените технологии, общественият транспорт се превръща в по-добра алтернатива за придвижване в града и все повече хора оставят колите си и се качват на него. По изчисления на ЕК, с използването на умни системи за транспорт до 2030 г. ще се спестят 2.6 млрд. часа, които иначе хората биха загубили в колите си, чакайки в задръстванията. Отделно така се намаляват отделяните вредни емисии, което води до по-добро качество на въздуха.
Въвеждането на интелигентни транспортни системи е важна стъпка за големите градове, които трябва да се справят с предизвикателствата на 21 век – урбанизация, трафик, задръствания и други. Нещо повече - те правят пътуването по-лесно и удобно.
 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец