Собственото финансиране на програмата от страна на Столичната община ще е в размер на 10 млн. лв., осигурени от бюджета на София.

Свързани новини

12.12.2022 13:42

София осигури €50 млн. за ремонт на тротоарите от ЕИБ

Видян 1039 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Договор за 50 млн. евро инвестиционен заем беше подписан между Столичната община и Европейската инвестиционна банка. Средствата ще бъдат използвани за реализация на Програмата за ремонт и изграждане на тротоарни настилки в цяла София, която бе приета от Столичния общински съвет - само Борис Бонев не я подкрепи. Собственото финансиране на програмата от страна на Столичната община е в размер на 10 млн. лв., осигурени от бюджета на София.


Договорът беше подписан от кмета на София Йорданка Фандъкова и вицепрезидента на ЕИБ Лиляна Павлова.


„Изпълнението на програмата е предвидено да започне от следващия строителен сезон, като общо над 690 хил. кв. м тротоари ще бъдат обновени. Срокът за изпълнение на програмата е 4 години. Освен нови настилки, тя включва понижения на тротоарите, при необходимост парапети и антипаркинг колчета, за да не се качват автомобили по новите настилки.


Предвижда се във всички 24 столични района да бъдат реновирани тротоарите на най-използваните от гражданите маршрути около детски градини, училища, болници, пазари, културни институти и достъп до спирки на обществения транспорт. Целта на проекта е пешеходното придвижване в града да стане по-удобно, комфортно и сигурно, а с това предпочитано от повече хора.
30% от средствата по новата програма ще бъдат предоставени на районните кметове. Останалата част от парите ще се управляват от общината, но обектите ще се избират заедно с районните кметове.


За кредита няма да има специфично обезпечение, такси и комисионни. Добрите финансови условия се дължат и на стабилния дългосрочен кредитен рейтинг на София - 'BBB със стабилна прогноза, който е равен на този на държавата.


Рейтингът се потвърждава от Международната агенция Стандард енд Пуърс /S&P Global Ratings и се основава на стабилните икономически показатели и спазваната от екипа на кмета на София финансова дисциплина”, съобщи заместникът по финансите Дончо Барбалов.


 


Мария Пенчева


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 а дано, ама на дали 12.12.2022 14:07

    Дано и тях не открадне корумпирана Бокова обслужваща Фандуца, че отлично се изпедепца в гепенето за 12 г безнаказаност

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

телец