Споразумението предизвика реакция и от страна на президента Румен Радев

Свързани новини

20.06.2022 09:24

София да коленичи и да се извини, няма място за българите в Конституцията: Мицкоски

Видян 2128 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Република Северна Македония (РСМ) няма да спазва нито една точка от споразумението с България и ЕС, заяви лидерът на най-голямата дясна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски по време на мащабен протест в Скопие с искане за предсрочни избори.



“Няма място за българите в Конституцията, София да коленичи в Скопие и да се извини”, директно призова той пред тълпа от 90 хил. души. Мицкоски настоя още действащия премиер Димитър Ковачевски да отхвърли френското предложение.



“Бъдещото правителство на ВМРО-ДПМНЕ няма намерение да спазва и прилага нито една точка от това споразумение. Това трябва да е ясно на всички”, закани се той. Мицкоски  визира предложението на Френското председателство в ЕС за решение по наложеното от България вето за еврочленството РСМ, което вече е изпратено до българския парламент.



В него е записано, че преговорите за присъединяване предвиждат специално внимание да се обърне на защитата и недискриминационното отношение към граждани от малцинствените групи в РСМ. Напомняме, че премиерът Кирил Петков до последно твърдеше, че няма натиск от страна на Франция за бързо приключване на темата, но по същество документът, неговият тон, присъстващата клауза за "малцинства",  а у нас македонско няма, фалшивите гаранции при неизпълнени 5 г. задължения по договора ни с РСМ, признаването на несъществуващия "македонски език", е именно това.



Споразумението предизвика реакция и от страна на Румен Радев. "Петков е премиер на България, а не куриер на Франция за  РСМ", заяви президентът. По думите му България е трябвало да изработи свое предложение за решаване на проблемите на Скопие, а не да внася чуждо и то „без да заяви позиция". Според президента е неприемливо и да се прехвърля цялата отговорност върху НС.



„Френското предложение е стъпка в правилната посока, но остават въпроси, които трябва да бъдат изяснени - като вписването на българите в РСМ в Конституцията на страната, ясни и измерими критерии за преустановяването на политиката по дебългаризация и кражба на историята, опазването на българското културно-историческо наследство, реабилитацията на всички жертви и репресирани само заради това, че са се осмелили да се наричат българи”, настоя той.


 


Президентът допълни, че очаква правителството да изясни тези въпроси, и да изиска ясни механизми и гаранции.



Същите въпроси обаче разгневиха и опозицията в Скопие. Пред събралите се граждани, които подкрепиха протесат, Мицкоски  даде своето обяснение какво се съдържа в последното предложение за спора с България.




“Предложението няма дата за започване на преговорите, но има условие, ако искате да започнете, отворете Конституцията и изпълнете исканията на София.  Това, което до вчера беше наш проблем с официална София, в това предложение се превръща в наш проблем с официален Брюксел и целия ЕС. Или по-точно асимилация, побългаряване и после европеизация или никога няма да бъдем част от Европа”, възмути се той.




“Що се отнася до България, искам да кажа ясно, че нито аз, нито ВМРО-ДПМНЕ не ще приемем никакво унизително споразумение в ущърб на националните ни интереси.  Послание към официална София, вместо да ни подкрепяте като съседи, вие ни блокирате и безвъзвратно дистанцирате двата ни народа, македонския и българския. Вместо да ни подкрепяте, вие ни спирате, това ли са добросъседски отношения?


 


Вместо да дойдете тук в Скопие, да коленичите и да се извините за злодеянията, които извършихте тук срещу този народ по време на фашистката окупация през Втората световна война, вие искате да изтриете нашата история. И искам да бъда ясен още веднъж, 80 депутати, 2/3 променят Конституцията и това зависи от ВМРО-ДПМНЕ“, закани се Мицкоски.


 


Кирил Пламенов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 вето 20.06.2022 16:31

    Почакайте още едно-две десетилетия и ще поумнеете.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв